Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inget land som har ett system med platt skatt är en fullständig demokrati

Sedan 1990-talet har marginaliteten i det svenska skattesystemet gradvis minskat, senast genom marginalskattens avskaffande, och flera politiker är för marginalitetens fullständiga avskaffande. Samtidigt ökar den ekonomiska ojämlikheten i Sverige snabbt, mellan 1985 och 2010 var ökningen i ginikoefficient större än i något annat OECD-land. Denna utveckling bör vändas. Då marginalkonsumtionen verkar vara avtagande gentemot inkomsten enligt flera ekonomer, däribland Alan Kreuger, är det rimligt att anta att ett skifte på skattebördan till fördel för låginkomsttagare bättre främjar konsumtionen, eftersom de kommer att konsumera mer på marginalkronan än höginkomsttagare. Detta ger i sin tur en större efterfrågan, vilket i sin tur ger incitament och möjligheter till företag att utöka produktionen, något som skulle vara mer än behövligt efter coronakrisen. Genom detta får vi även en rättvisare fördelning av skattebördan, då vi antar att postulatet om avtagande marginell substitutionskvot gäller för nyttofunktionen för pengar och kollektiva varor, dvs, att höginkomsttagare är villigare att avstå en större andel av sina pengar än låginkomsttagare för att finansiera kollektiva varor, eller att de åtminstone erfar en mindre procentuell nyttominskning av en procentuell inkomstminskning.

Utöver detta visar flera studier att kriminalitet, mental och fysisk ohälsa, hushållsskuldsättning och hemlöshet ökar i takt med ekonomisk ojämlikhet, något som bekräftats av flera nationalekonomer som just beroende på det senare. Alla dessa problem är problem som Sverige arbetat med under flera år, och där ojämlikhetsreducerande reformer, såsom en ökad marginalitet i skattesystemet, kan vara en lösning. Bland de länder som praktiserar platta inkomstskatter, det vill säga skattesystem utan marginalitet, finner vi Ryssland, Ungern och Saudiarabien.

Faktum är att inget land som har ett system med platt skatt är en fullständig demokrati enligt EIUs demokratiindex. Det går givetvis att påstå att detta beror på att höginkomsttagare kan påverka regimen i dessa stater för att föra en skattepolitik som gagnar dem, men det är knappast okontroversiellt att påstå att mer pengar ger mer makt, och man kan därför anta att en ökad ekonomisk ojämlikhet, understödd av minskad marginalitet i skattesystemet påverkar demokratin negativt. Så för att säkra stabil ekonomisk tillväxt och demokratin, och dessutom ge mer pengar i plånboken till låginkomsttagare, bör marginaliteten inte minskas utan utökas.

John Q Adams

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel