Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Inte alla påsar kommer att beskattas

 
Perspektiv
Visa alla artiklar

I en insändare upprörs flera liberaler i länet över den tilltänkta skatten på plastpåsar.

Insändare/replik

Mycket riktigt har regeringen lagt ett förslag om skatt på plastpåsar. Bakgrunden är – som skribenterna också mycket riktigt påpekar – ett EU-direktiv som ska bidra till att Sverige uppnår EU:s mål om att förbruka maximalt 40 plastbärkassar per person och år till slutet av 2025 och minska spridningen av mikroplaster i naturen.

Förslaget innebär att plastbärkassar som typiskt sett erbjuds konsumenter i handeln för att packa och bära varor beskattas med 3 kronor per bärkasse. För plastbärkassar som är tunnare än 15 mikrometer och har en volym på maximalt 5 liter föreslås skatten vara 30 öre per bärkasse.

Plastbärkassar som är avsedda att användas flertalet gånger omfattas inte av skatten. Påsar som till exempel soppåsar och fryspåsar omfattas inte heller av skatten.

Förslaget finns med i Januariavtalet. Enligt uppgift ska Liberalerna ha varit det mest pådrivande partiet bakom plastpåseskatten. Till exempel fanns följande skrivelse med i Liberalernas budgetmotion för 2019: ”Plast som sprids i naturen måste bekämpas. För att styra konsumtionen mot mer återvinning och förnyelsebara råvaror vill vi införa en plastpåseavgift. Genom att göra det dyrare att köpa bärkassar av fossilplast hoppas vi minska användningen av plastbärkassar vid vardagsinköp, vilket skulle vara till nytta för miljön. Vi välkomnar att många företag inom handeln redan tagit initiativ som visar på att användningen av plastpåsar minskar. Liberalerna föreslår att en skatt på plastpåsar införs, vilket leder till att statens finanser förstärks med 400 miljoner kronor för år 2019”.

Vi i Miljöpartiet delar den bedömning som uttrycks i Liberalernas budgetmotion. Skatt på plastpåsar innebär förvisso ingen revolution, men är ett av många små, viktiga steg mot minskad plastförbrukning och en hållbarare värld. Med tanke Liberalernas hållning i riksdagen förvånas vi över de lokala liberalernas utspel. Förvisso har länet inte längre någon liberal representant i riksdagen, men tycker man att plastskatt är en dålig idé borde det väl ändå ligga närmare till hands att försöka påverka det egna partiets ställningstagande än att kritisera regeringen.

Sibylla Jämting regionråd

Rikard Salander ersättare i riksdagen

Miljöpartiet de gröna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel