Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Nu inför vi ett äldreomsorgslyft

Nu inför vi ett äldreomsorgslyft för att fler ska kunna utbilda sig och få en fast anställning inom äldreomsorgen. Socialdemokraterna räknar med att 10 000 anställda ska kunna varva arbete med utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid.

Corona har synliggjort en akut personalbrist inom äldreomsorgen. Många har vikariat eller deltidsanställningar och behovet av rätt kompetens och stabila anställningar har blivit tydliga.

Den här satsningen är också ett sätt att göra yrkena mer attraktiva genom att höja kunskapsnivån och få personalen att stanna kvar. I dag har arbetslösheten ökat i flera branscher till följd av pandemin och det här är också ett sätt att erbjuda ny personal både arbete och utbildning inom vård och omsorg.

Satsningen innebär att den s-ledda regeringen, Centerpartiet och Liberalerna tillför 2,2 miljarder kronor för att anställda inom äldreomsorgen ska kunna utbilda sig på betald arbetstid. Staten står för lönekostnaden under den tiden som den anställde är på utbildning och kommunen för den tiden som den anställde är på jobbet.

Utbildningen kommer att genomföras på regionala yrkesvux eller på folkhögskolornas yrkesutbildningar. Kunskapslyftet ska också leda till en ökad ekonomisk jämställdhet för anställda inom vård och omsorg, med tanke på att en majoritet är kvinnor.

Rätten till heltid inom äldreomsorgen och att kunna utbilda sig under arbetstid har vi socialdemokrater kämpat för under en lång tid. Det var ett av våra vallöften inför valet 2018, så den här satsningen är efterlängtat för att kunna stärka äldreomsorgen, men även ge personalen en relevant utbildning och kunna erbjuda fler en tillsvidareanställning. Det skapar också en ökad trygghet för våra äldre.

Carina Ödebrink (S), riksdagsledamot från Jönköpings län

Ilan De Basso (S), kommunalråd i Jönköpings kommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel