Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Öppet brev till valda politiker i Jönköpings kommun: Rör inte Ekhagens gästhem

Artikel 11 av 15
Ekhagens gästhem hotas av nedläggning
Visa alla artiklar

Den ledande koalitionen i kommunen föreslår i sitt förslag till budget för 2021 och 2022 nedskärningar för den palliativa vården på Ekhagens gästhem. När jag ställer frågor om eventuell nedläggning av verksamheten till ledande politiker, får jag till svar att gästhemmet inte ska läggas ner utan regionen ska ta över. Sen får jag veta att detta inte stämmer; det finns ingen överenskommelse om att regionen ska ta över den palliativa vården. Eftersom jag inte är helt dum i huvudet så drar jag slutsatsen att den palliativa vården på Ekhagens gästhem på sikt kommer att avvecklas eftersom kommun och region inte kan komma överens om vem som ska betala.

Detta var de oense om redan vid starten av verksamheten för 20 år sen. Hur svårt kan det vara tänker jag. Det är skattemedel som betalar verksamheten oavsett om någon bäddar en säng (kommun) eller sätter in en morfinpump (region).

Jag vet vad den palliativa vården på gästhemmet betyder för människor i livets slutskede, när någon är ”färdigbehandlad” och inte kan vara hemma.

På gästhemmet kan både boende och anhöriga få hjälp i en svår situation. Många viktiga och betydelsefulla möten uppstår mellan personal, anhöriga och boende. Här erbjuds möjlighet till hemlik miljö med kvalificerad sjukvård dygnet runt. Något som varken sjukhus eller korttidsboende kan erbjuda. På gästhemmet kan en älskad hund få vara hos husse eller matte och ge lite tröst en stund. Att ens tänka tanken på att avveckla denna viktiga verksamhet är oanständigt. Speciellt med tanke på att det handlar om att ni inte kan komma överens om vem som ska vara huvudman.

Kom igen; vi väljer inte er politiker för skojs skull utan för att ni ska fatta bra beslut för oss i Jönköpings kommun. Vi vill ha kvar den palliativa vården på Ekhagens gästhem. Vem som ska betala får ni banne mig reda ut med regionen.

Kerstin Magnusson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel