En elitlicens i fara, inkassokrav från kommunen efter uteblivna betalningar, hot om kronofogden, en forcerad Afrikasatsning som blev en superflopp och kostsamma felrekryteringar.

Ja, ni känner säkert igen de mindre smickrande rubrikerna om J-Södras sätt att bedriva verksamheten utanför planen under de två senaste åren. Men i såpoperan som utspelas i de slitna kanslilokalerna på Jordbrovallen finns mer än så. Där ryms maktpositionering, sponsorer som helt dragit tillbaka sitt stöd på grund av hur spelare hanterats, stark intern kritik mot hur både tidigare tränare och sportchefer rekryterats och mot hur spelare behandlats.

I alla sammanhang är det styrelsen som är ansvarig för hur föreningens verksamhet bedrivs och vilka ekonomiska risker som kan tas. I flera uttalanden blir det uppenbart att ordförande Tidstrand gör sitt bästa för att beskylla åren i allsvenskan för den situation föreningen idag befinner sig i. Det känns långsökt, särskilt med tanke på vilka helt galna och onödiga merkostnader han själv varit med att skapa. Som kuriosa därtill torde övergångssummorna för spelare som den tidigare sportsliga ledningen utvecklat eller rekryterat (Gojani, Kozica, Jallow, Gwargis och Watson) uppgått till någonstans 20-25 miljoner kronor.

Nyligen uttalade sig klubbchef Lagrell om att föreningen sänkt personalkostnaderna med 3,5 miljoner jämfört med förra säsongen. Trots hyfsad koll är det förstås omöjligt för undertecknad att ha insyn i dagens spelarbudget, men sett till alla de rekryteringar (vad hände med ”bygdens lag”…?) som gjorts förefaller detta helt osannolikt. Men för att skingra mina tvivel, varför inte lägga korten på bordet ikväll vet jag?

Med fjolårets magra resultat kan jag också fundera över vad som ligger bakom den stora intäktsökning man räknar med i år. I min värld lär inte mer externt kapital komma flygande i en tid när skandalrubrikerna och sponsoravhoppen duggar tätt. Fast vad vet jag. Kanske har Tidstrand hittat ett par guldbyxor i nån av Jordbrobarackens vråer?

Den sittande styrelsen med den kritiserade Tidstrand i toppen saknar inte bara ekonomisk styrning, genom sina äventyrliga beslut har man också visat sig sakna respekt för föreningens framtid. Förhoppningsvis har man lärt sig något av de huvudlösa satsningarna och de galna rekryteringarna, men känslan av att det är ”allsvenskan till varje pris” som gäller skrämmer mig.

Föreningens ekonomi är alltid en punkt som tar stor plats på våra möten. Kvällens årsmöte lär inte bli ett undantag. Om inte transparens och ansvar utkrävs av styrelsen kan vår framtid i värsta fall vara hotad. Fundera därför en extra gång på om du verkligen anser att styrelsen bör få förnyat förtroende eller beviljas ansvarsfrihet. För mig är svaret nej i båda fallen.

Till sist. Det är ingen hemlighet att styrelsen gärna ser ett möte utan journalister närvarande. Det lär bli likadant ikväll. Inför mötet ryktas att man, för att inte styrelsen ska framgå i dålig dager, ånyo tänker låta medlemmar kräva att mötet hålls utan journalister närvarande. Om så blir fallet vet skämskudden inga gränser. Höj er och visa att ni fullt ut vill och vågar vara transparenta. Min förening tål att granskas och välkomnar insyn!

Frustrerad medlem

Svar direkt:

Jag vill hälsa dig välkommen till klubbens årsmöte som genomförs i kväll.

Jag välkomnar alla dina frågor och verkligen vill uppmana dig att ställa dessa inför alla medlemmar som finns på plats. Detta är extra viktigt då du mycket riktigt påpekar att du inte har full insyn i alla frågor, till exempel årets budget Därför vore det bäst att vi kan ge tillfälle på kvällens möte att ge riktiga svar istället för att spekulera med felaktiga underlag som skulle skada föreningen, för det vill ju ingen av oss. Kan dock dementera en sak du påstår, det gällande medias närvaro. De är sedan två veckor tillbaka inbjudna att deltaga på kvällens årsmöte.

Ses ikväll,

Mats Tidstrand

Ordf. Jönköpings Södra IF.