Församlingarna i Jönköping stod som arrangörer och insatser från 300 fantastiska volontärer från trakten fick allt att fungera smidigt. Förutom förhandlingar hölls välbesökta konserter (800 i Sofiakyrkan på fredagskvällen), caféprogram, seminarier, panelsamtal med mera. Söndagens sista samling i Arenan/Idrottshuset samlade cirka 2500 personer. Fullt ända upp till taket.

Det är inte märkligt om det ändå har gått dig som läsare förbi. Vår största lokaltidning, Jönköpings-Posten, mäktade nämligen inte med att rapportera från detta. Inte en rad om satsningen på en klimatsmart konferens. Eller om Immanuelskyrkans motion om amnesti åt ensamkommande unga som bott i Sverige mer än två år; en motion som antogs av en enig konferens. Equmeniakyrkan är Sveriges näst största traditionella frikyrkosamfund. Inte minst i Jönköpingstrakten är vi många församlingar som lever i och bidrar till denna kommun med våra aktiviteter. Vi är engagerade för socialt utsatta grupper, lyfter klimatfrågan, driver integrationsarbete och möter otaliga barn och ungdomar i våra verksamheter.

Vi är en aktiv del av det lokala civilsamhället här. Så varför är lokalpressen så ointresserad? Är det fördomar om att kyrkan är ointressant för allmänheten som gör sig påmind? Det går ganska lätt att slå hål på.

Antalet besökare under kyrkokonferensen, inte minst söndagens avslutning, står sig väl i konkurrens med sportsliga och kulturella arrangemang i Jönköping. Är det på grund av att även journalister behöver ledighet över Kristi himmelsfärdshelgen? Vi tycker naturligtvis att det är bra att ”helga sabbaten”; men på något sätt kom det ut tidningar både på lördagen och måndagen. Är det för att JP inte visste om detta? Nejdå! Både pressmeddelanden och personlig kontakt har nått JP. SVT och Sveriges Radio planerade in det i sina sändningar. Det är en prioriteringsfråga från redaktionens sida. Vi som läsare av tidningen och representanter för församlingarna beklagar att JP valde att undanhålla en stor del av läsekretsen allt detta. Få saker är viktigare i vår tid än att dela tron, hoppet och kärleken och tala om människosyn, vilket samhälle och vilken värld vi vill ha. Då samlas 2000 – 2500 människor kring detta i Jönköping. Men JP var inte där! Varför valde JP att inte skriva en enda rad om detta?

Sofia Einarsson

Lennart Johansson

Leif Nilsson

Lokalt ansvariga för kyrkokonferensen

SVAR DIREKT:

Utebliven bevakning är inte synonymt med ointresse.

Jönköpings-Postens bevakningsområde omfattar fyra kommuner – vilket innebär att vi dagligen får tips om mängder av evenemang på alla våra orter. Det är vi naturligtvis glada för – men att vara på plats överallt är en omöjlighet, hur gärna vi än skulle vilja.

Var och en tycker förstås att det egna evenemanget också har högst prioritet – och för redaktionen är det därmed en stor utmaning att prioritera och välja bland alla händelser. Den bedömningen baseras på ett flertal kriterier – som relevans och nyhetsvärde i samhället.

Tillkommer gör också den rent praktiska frågan – hur mycket hinner våra journalister som är i tjänst faktiskt med? Kan de åka från Vaggeryd till Gränna och sedan också ta sig an ett evenemang i Huskvarna senare under eftermiddagen – med bibehållen kvalitet? Ibland blir svaret nej, ibland ja – men då har vi sannolikt ändå fått välja bort ett flertal andra spännande händelser runt om i våra kommuner.

Jag har full förståelse för både önskemålet om rapportering och besvikelsen över en utebliven sådan. Men att vi inte är på plats betyder aldrig att vi är ointresserade av det som händer. Ibland är det faktiskt så att vi tycker att journalistiken kring ett ämne eller en händelse blir bättre om vi inte nöjer sig med en artikel från själva evenemanget – utan i stället går på djupet vad gäller temat som sådant.

Därtill vill vi ju också jobba med unik och granskande journalistik – och den sortens arbete tar både tid och kraft. Samtidigt är jag övertygad om att alla våra läsare vill att vi ska blottlägga, förklara och gå på djupet – och ska man frigöra tid för den sortens journalistik måste andra saker faktiskt stryka på foten. Det hoppas jag att våra läsare förstår – vilken tidning skulle vi vara om vi ägnade större delen av vår tid åt ren bevakning och lämnade granskningen därhän?

Vår bedömning av vad som ska bevakas är onekligen en balansgång – och vi strävar efter bredd men kan nog aldrig nå fullständigt rättvisa i våra val. Vissa gånger väljer vi det stora evenemanget som engagerar stora mängder människor, andra gånger prioriterar vi en mindre satsning som väcker intressanta frågor eller är speciell i sin art. Men hur vi än gör blir någon besviken – och någon nöjd.

Det är lite av ett kärt besvär att bevaka ett så levande område som Jönköpings län. För oss erbjuder jobbet fantastiska möten och upplevelser – men att vara med om dem alla är tyvärr en praktisk omöjlighet. Därför är vi mycket tacksamma för tips om evenemang i förväg – och tar även gärna emot arrangörernas egna texter och bilder för publicering. Det handlar inte om att andra ska göra vårt jobb – men i de fall vi inte kan rapportera på plats är dessa inslag mycket välkomna för att ge våra läsare ännu mer om det som sker i Jönköpingsområdet.

Till sist kan jag tillägga att många av våra journalister mycket riktigt var lediga under den aktuella helgen – men obemannade står vi aldrig. Nyhetsarbetet fortgår hos oss, oavsett vilket datum almanackan anger.

Onlinechef och ställföreträdande ansvarig utgivare.