Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Insändare: Vem får betala skolans nedskärningar?

Skolan är en av samhällets stöttepelare, en god skolgång skall forma morgondagens samhällsmedborgare, skapa samma förutsättningar och minska klyftor inom befolkningen. Hur kan kommunens politiker hyvla ner budgeten så att mängder av lärare, elevassistenter och skolpersonal varslas och avskedas mitt i en termin i vår kommun? Har kommunens ekonomer räknat så fel? En nationalekonom (Källa: Merge Lunds universitet) beskriver om samhället vill spara pengar; satsa tidigt i förebyggande åtgärder. Om en miljon satsats i tidig skolålder kan samhället spara 15–20 miljoner i framtiden på åtgärdande effekter.

Hur vill vi invånare ha skolan? En trygg och säker plats att skicka våra barn till kan nog alla skriva under på, men hur mycket får den kosta är frågan. Pengar kommer från olika håll, en del från kommunen och en del från staten, vilket benämns som strukturbidrag. Dessa pengar har bantats, och är svårare för skolchefer att öronmärka, vilket innebär att skolor som är beroende av dessa pengar blir förlorare i redan utsatta områden. Kommunalisering och privatisering av skolan har redan skapat olika spelplaner för framtidens samhällsmedborgare.

Indragna medel för kommunalskola i socioekonomisk utsatta områden som Råslätt och Öxnehaga, som redan går på knäna, blir obeskrivligt tungt för skolans personal, och leder i det långa loppet att späda på ett redan segregerat samhälle och de elever med störst behov är de som betalar i form av avskedade elevassistenter.

Hur vill vi forma skolan dit alla elever kan gå, få den hjälp de behöver för att bygga upp morgondagens samhälle? Jo, det kanske kostar lite nu, men betalar sig i sista änden ändå. Så snälla kommunpolitiker, gör rätt – satsa på morgondagens medborgare!

Viktor Mortensen

Lärare Råslättskolan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel