Han är ordförande i socialnämnden i Norrköping där flera krogar har öppet till 03 och där det i vissa enstaka fall är okey att servera alkohol till klockan 05.

Alkohollagstiftningen har blivit liberalare i de flesta städer, säger Roger Källs.

JP har kartlagt serveringstiderna för alkohol i tio kommuner runt Jönköping. Sju serverar alkohol till klockan 03 eller längre. Bara Borås och Örebro har samma tider som Jönköping – fram till klockan 02.

Det finns ett visst tryck hos oss att förlänga serveringstiderna till 03. Men polisen tycker att det är vettigt med 02 och en serveringstid utöver det är inte aktuellt, säger John Johansson (S) som är ordförande i socialnämnden i Örebro.

LÄS MER: Se upp för bromsklossarna

Hans kollega i Växjö, moderaten Oliver Rosengren, talar i andra termer. Han poängterar att Växjö är en växande stad, en studentstad, där sociala mötesplatser är viktiga.

Vi införde våra nya regler för två år sedan. Det har blivit lugnare när barerna inte stänger förrän klockan tre, alla går inte samtidigt och polisen är nöjd. Men vi grundar våra tillstånd på ett rejält arbete, säger han.

LÄS MER: Vi borde haft en bättre dialog

Oliver Rosengren tycker att det är viktigt att ge krögarna mycket stöd, rådgivning och hjälp.

Jag försöker träffa krögarna två gånger om året för att säkerställa att de tycker att vi har en bra service, säger han.

LÄS MER: Krogarna har generösa öppettider

Också hans kollega i Kalmar, socialdemokraten Roger Holmberg (S), är nöjd med de liberalare reglerna. Det krogrelaterade våldet har minskat, polisen är nöjd och antalet människor med akut alkoholförgiftning har minskat.

Alla som vill ha serveringstid fram till 03 får först ett provår innan tillståndet blir permanent, säger Roger Holmberg.

LÄS MER: Det känns som Ryssland

I Linköping är det bara 34 av cirka 160 krögare med alkoholtillstånd som vill ha öppet till 03. Krögarna måste ha vakter och det kostar pengar.

Tidigare, när baren stängde tidigare, rusade folk fram och hällde i sig en massa alkohol på en gång innan stängning. Då blev det också mycket bråk, säger Elisabeth Gustafsson, ordförande i socialnämnden i Linköping.

LÄS MER: Alkoholregler ska ses över

I Västerås var det inga enkla diskussioner om att ha öppet till 03, berättar Ann–Louise Molin Östling (S). Innan man införde serveringstillstånd fram till 03 hade man ett provår.

Vi fick också förlänga busstiderna så att folk kunde ta sig hem, säger hon.

I Jönköping om en förlängning av serveringstillståndet. Ilan De Basso (S) och branschföreningen Taste Jkpg har flaggat för 03 medan Ola Nilsson (KD) inte vill ha öppet längre än till 02.

Hur går ni vidare?

Vi har redan en bred majoritet med socialdemokrater och moderater om längre öppettider. Jag är övertygad om att det blir av. Nu måste vi ta Jönköping till nästa steg, säger Kent Ly, ordförande i Taste Jkpg som hoppas att fler partier vill vara med och ändra reglerna i kommunfullmäktige i höst.

LÄS MER: "Det är för enkelt att bara säga nej"