Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till studentbostäder intill ekobyn

Politikerna har sagt ja till förhandsbeskedet om tillfälligt bygglov för 200 studentbostäder på åkermark intill ekobyn. Och eftersom bostäder behövs i höst kommer nästa steg med bygglov att tas upp snabbt.

Läs mer: Tunga protester mot 200 nya studentbostäder

I torsdags fattade politikerna beslut om ett förhandsbesked för ett tillfälligt byggnadslov för studentbostäder på en åker jämte ekobyn på Ljungarum. Det är bostadsföretaget Nivika som vill bygga 200 studentbostäder där.

Kritik har tidigare riktats från boende i området, som menar att processen varit slarvig och att det gått för fort. Håkan Johansson, ordförande i Ärtlandets Samhällighetsförening, har sagt att föreningen är beredd att överklaga om politikerna säger ja.

Blir permantent

Elva av tretton ledamöter röstade ja medan två var emot, MP och SD.

–Det är rimligt att bevilja ett förhandsbesked och området är sedan länge utpekat som exploateringsområde för bostäder. Det tillfälliga bygglovet gäller studentbostäder men senare, om kanske 15 år och en ny detaljplan, är det mer sannolikt att det blir permanenta bostäder där. En del kanske kan vara kvar som studentbostäder, säger Anders Samuelsson (C), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Om kritiken mot bostäderna säger han att det blir kritik var man än bygger och det är här som man kan komma snabbt fram med studentbostäder.

–Förhandsbeskedet innebär bara att det ska göras. I bygglovsskedet prövas vad som ska byggas, hur stort och hur högt. Då kan grannar få yttra sig igen.

Det förfarandet kommer också att gå snabbt, så frågan om bygglov kommer upp nästan direkt eftersom studentbostäder i form av moduler behövs redan till höstterminen.

–Att det går snabbt är en förutsättning för att det ska gå i lås, säger Anders Samuelsson.