Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jätteövning i full gång - Ing 2 lotsade stridsfordon över ny bro

Natos storövning i Norge är i full gång. Striderna inleddes under onsdagen. Ing 2 är ett av alla de förband som medverkar i Trident Juncture med 50 000 deltagare från mer än 30 länder.

För Eksjöregementet och övriga svenska markförband har jätteövningen Trident Juncture inledningsvis handlat i första hand om förflyttning, logistik och förberedelser.

Under måndagen fick brigadens fordonsbesättningar grundläggande utbildning av Ing 2-personal i hur man snabbt och smidigt tar sig över försvarets nyinköpta krigsbro 8.

För att brigaden på ett säkert sätt ska kunna rycka fram över den nya bron under stridsövningarna är det viktigt att de har god kunskap om hur den fungerar.

De prövade ny bro

Som ett led i utbildningen fick fordonsbesättningarna också pröva på att ta sig över krigsbro 8.

Den norska tidningen Rörosnytt var på plats under det momentet och kunde konstatera att stridsfordonen lugnt och försiktigt trafikerade ett av de senaste materieltillskotten i försvaret.

– Den nya bron transporteras fram av ett stridsvagnschassi och läggs ut med hjälp av hydraulik. Bron finns i två längder 14 och 26 meter, berättade kompanichef Anders Stigson för Rörosnytt.

Jonas Frohlund, planeringsansvarig för övningar på Ing 2, förklarade för tidningen att den variant av Krigsbro 8 som Sverige använder sig av på Trident Juncture är helt ny och just har levererats.

Det handlar av en uppdaterad version av den bro som återfinns i ett flertal Natoförband.

Som väntat är intresset för Trident Juncture stort från politikerhåll. Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist har redan besökt den svenska brigaden tillsammans med Norges försvarsminister Frank Bakke-Jensen.

Norges statsminister Erna Solberg har också hunnit med att hälsa på hos den svenska styrkan. Hon följer på nära håll den pågående storövningen med ett stort antal markförband i terrängen mellan Oslo och Trondheim.

LÄS MER: Ing 2 laddar för Natoövning med 50 000 deltagare