Nästa vecka är det dags för #jkpgåsikt igen. Men den här gången är det inte lokala frågor som debatteras utan istället är det yttrandefriheten och vad som händer när hot och hat riskerar att begränsa den. Diskussionen görs inte på den sedvanliga lokalen utan hålls istället i Elmia under MR-dagarna (Mänskliga Rättighetsdagarna).

Själva frågan är "Skräms vi till tystnad?" - om vi vanliga människor, journalister, politiker och kulturarbetare inte vågar göra vår röst hörd idag, säger Joel Jonsson, reporter på Jönköpings-Posten som ska agera moderator under panelsamtalet.

Panelmedlemmar blir Mats Green som är moderat riksdagspolitiker, Iréne Lindahl från Kyrkhjälpen, författaren Katarina von Bredow, en representant från Hallpressen samt Felix König från Kulturdepartementet. Felix är med i kulturminister Alice Bah Kuhnkes stab som i somras släppte en rapport om hat och hot mot journalister, politiker och kulturarbetare.

Många av de som är med i panelen är personer som har blivit utsatta för hat och hot på olika sätt, eller kanske handgripligen har blivit attackerade på grund av sitt engagemang i en fråga. Jag vill veta vad det är som fortsatt driver dem i sitt engagemang, på vilket sätt dessa händelser har påverkat dem och om de kanske till och med censurerar sig själva. Jag pratade precis med en av panelmedlemmarna som berättade att hen censurerade sig själv för att slippa hat och hot, säger Joel.

Ja, absolut. Jag har själv varit ganska förskonad från just hat och hot, det hat jag har fått har varit i väldigt liten skala och främst riktad mot min yrkesroll snarare än min person. Jag tror att det till stor del handlar om att jag är man. Jag tror inte att man ger sig på män i offentligheten på samma sätt som man ger sig på kvinnor.

Joel hoppas att det här panelsamtalet kan leda vidare till något annat än bara diskussioner om hur det ser ut och medhåll om att yttrandefriheten är viktig. Kanske de till och med kan diskutera lösningar.

Vi kanske hittar en konfliktyta där vi kan prata om hur vi kan gå tillväga för att råda bot på den uppsjö av hat och hot som personer i offentligheten kan mötas av ibland på grund av sitt engagemang.

#jkpgåsikt-special från MR-dagarna på Elmia är torsdag 9 november klockan 17.00 och varar i en halvtimme. Vi sänder hela panelsamtalet live på JP.se.