Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Joakim Broman: Moderaternas klimatpaket är välkommet

OPINION. Moderaterna har inspirerats av "Europas gröna höger”, skriver partiledaren Ulf Kristersson med flera på DN Debatt (13/9). Partiet lägger fram ett antal förslag på klimatområdet, och det är knappast förvånande att kärnkraften står som nummer 1.

I takt med att klimatomställningen konkretiseras står det allt mer klart att elektrifiering, direkt eller indirekt, är svaret i nästan alla branscher. Därmed blir en planerbar och fossilfri elförsörjning basen i omställningen. Eftersom allt för få länder har tillgång till stora mängder vattenkraft eller geotermisk energi blir slutsatsen att kärnkraften kommer att behöva spela en nyckelroll. FN:s klimatpanel IPCC har beräknat att kärnkraften behöver öka med 98-500 procent de kommande decennierna. Det är ingen slump att exempelvis Polen bygger nya reaktorer för att kunna fasa ut kolkraften.

Detta har Moderaterna förstått redan tidigare, men det går samtidigt att hävda att partiet använt kärnkraften som en ursäkt för att inte ha mycket till övrig klimatpolitik. Det är inte trovärdigt att förespråka ökade dieselsubventioner bara för att man också vill bevara kärnenergin.

På så sätt är M:s klimatpaket välkommet, även om det egentligen inte innehåller särskilt mycket nytt. Bättre förutsättningar att öppna gruvor, möjligheter att bruka skogen på hållbara vis, tekniker för att fånga in och lagra koldioxid är saker som flera andra partier drivit i klimatpolitiken, vilket i och för sig inte gör dem till sämre förslag. Att Sverige ska verka för ett globalt pris på koldioxid är också en bra tanke. Men då hade det också varit logiskt om Moderaterna omvärderat det motstånd mot klimattullar som partiet drivit i EU-sammanhang.

"Inget land är felfritt”, skriver M-företrädarna i DN. Det gäller kanske även partier. Icke desto mindre är det bra att Moderaterna lägger fram en ambitiös klimatpolitik med ett globalt perspektiv. Engagemanget för klimatomställningen får inte bli en polariserad fråga eller uppdelad i höger och vänster, även om lösningarna blir det.

Joakim Broman

Chefredaktör Liberala Nyhetsbyrån