LÄS MER: Lyckas vi inte måste vi säga att vi har gjort allt

Jönköpings kommun har stora problem att få fram tillräckligt med bostäder till de nyanlända som väntas komma nästa år.

Bostäder byggs på olika håll i kommunen, men det är osäkert om det kommer att räcka och om lägenheterna blir klara i tid. Ett av husen med prefabricerade lägenheter har också överklagats.

När vi har ett överklagande ligger det utanför vår kontroll och då är det klart att det blir svårare att bedöma hur vi kommer att lyckas, säger Andreas Sturesson.

Nu sträcker Andreas Sturesson, kommunstyrelsens ordförande Ann-Marie Nilsson (C) och stadsdirektören Carl-Johan Korsås ut en hand till övriga kommuner i länet och ber om hjälp med mottagandet av nyanlända och hoppas på någon form av överenskommelse.

Det är ingen hemlighet att vi har tufft att hitta bostäder och då ville vi undersöka möjligheten om det finns någon som, likt Aneby förra året, vill hjälpa oss 2017, säger Andreas Sturesson.

I fjol hade Aneby planerat för ett större mottagande än som senare aviserades och lokaler och personal stod redo och flyktingar som hade aviserats till Jönköping kunde bo i Aneby.

Vi får väl se vad vi får för respons, säger Andreas Sturesson.

Vad händer om ingen kommun nappar?

Vi jobbar med olika koncept parallellt, vi ber fastighetsägare om hjälp och vi producerar mer. Vi får se vilken effekt det blir på olika insatser.