På tisdagen började Tekniska kontoret i Jönköpings kommun sin upprensning av oanvända cyklar i cykelställ över hela Jönköpings city. Detta för att göra plats till de cyklar som faktiskt används.

Reimer Selero på Tekniska kontoret berättar att det är drygt 400 cyklar som har märkts upp med lappar för att se om de används eller inte.

— Vi gör det här två gånger varje år, men i höstas blev det inte gjort och därför är det fler än vad det brukar vara, säger han.

— Jag har inga siffror ännu, men jag skulle gissa på att vi tar in ett 100-tal cyklar idag.

På lapparna har cykelägarna uppmanats att flytta sina cyklar inom två veckor och om detta inte sker så kommer kommunen att frakta bort cykeln.

LÄS MER: Cyklist sur på kommunen (insändare)

Cyklarna förvaras därefter av Tekniska kontoret och det är också dit man kan vända sig som privatperson om man saknar sin cykel. Mot rätt beskrivning och en passande cykelnyckel återlämnas då cykeln till sin ägare.

Reimer Solero säger att de cyklar som inte har hämtats ut inom tre månader tillfaller kommunen. De som anses vara skrot slängs då och de som har ett värde lämnas vidare bland annat till hjälporganisationer.

Han säger också att det är väldigt få som hämtar ut några cyklar efter det att Tekniska kontoret transporterat bort dem - trots att många är i mycket gott skick.