Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköpings län är bäst i landet på solel

Jönköpings län är bäst i Sverige på solel – eller i alla fall det län som betalar ut mest stöd till solceller per invånare. Solsafari, Solmatchen och Solbilsrace – tre initiativ drivna av Klimatrådet, kan delvis förklara solenergins frammarsch i Jönköping län.

I en ny rapport från Energimyndigheten, som visar hur landets län utdelar stöd till solenergi, står Jönköpings län i topp– med 1879 stycken beviljade ansökning och ett totalbelopp på 197 miljoner kronor. En utveckling som är i linje med Klimatrådets vision att belysa fördelarna och möjligheterna med solenergi.

Jesper Agrelius, projektledare på Jönköpings län, som samordnat länets Klimatråd, berättar om några av de projekt som sätter just solceller i rampljuset.

– Tanken med Solmatchen var att den skulle fungera som en sporre för organisationer och privatpersoner som funderar på att skaffa solceller men inte har gjort det än. En match med dynamik men utan förlorare, berättar Jesper Agrelius.

Solmatchen pågick i ett år, från 2018s till 2019s Klimatvecka, och resulterade i framgång, med en 121 procentig ökning av installerade solceller under satsningen. En annan lyckad satsning är Solsafari som för tre år sedan initierades i Jönköping, och som sedan dess spridit sig som ringar på vattnet. Först nådde influenserna till Kalmar, som i år hade sin första Solsafari, och nästa år väntas den täcka hela landet– eller i alla fall till de 15 län som hittills tackat ja till att delta i Sveriges första nationella Solsafari.

– Solsafari är ett initiativ som tydligt inriktat sig på solceller och som bygger på ett ömsesidigt utbyte mellan de som vill visa upp sina anläggningar och de som vill skaffa solceller. Det kräver att de med solceller är stolta och vill bjuda in till sina hem, berättar Jesper Agrelius.

Solsafari öppnar därmed upp för ett utbyte av erfarenhet och inspiration, och där en bred variation av olika anläggningar visas upp– allt från solpaneler på kyrkotak till solcellslösning för ladugården– för att nå ut till den breda målgrupp som är intresserad av solenergi.

– Solenergi blir en allt mer konventionell energikälla i takt med att priserna pressas, vilket gör att nästintill alla ingår i målgruppen för solenergi, säger Jesper Agrelius.

Målgruppen är privatpersoner som installerar solceller på villataket, småföretagare som lockas av tanken på att vara självförsörjande, stora företag som vill satsa på förnybar energi och fler. Etableringen av solenergi kan därmed sägas vara självgående– vilket innebär att det är dags för Klimatrådet att blicka framåt, efter nya utvecklingsområden.

– Under nästa års Klimatvecka kommer fokuset att ligga främst på hållbara transporter, med Solbilsrace för tredje året i rad. Sen gäller det att börja planera hur vi ska applicera "matchidén" på projekt med annat fokus, som exempel laddstationer för elbilar, säger Jesper Agrelius.