Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköpings SS firade 190 år med stort badkalas

Jönköpings Simsällskap, grundat 1829, är med sina 190 år kommunens äldsta idrottsförening och det firades på Rosenlundsbadet under lördagen med ett stort ”badkalas” för alla medlemmar.

När JSS startade sin verksamhet i mitten av 1800 -talet höll man till i Munksjön och Rocksjön med simundervisning.

Jönköping var pionjärer med att utbilda även kvinnliga simlärare, vilket var synnerligen ovanligt på den tiden. Efterhand som sporten utvecklades byggdes en simanläggning i Rocksjön och i början av 1900 talet en simhall i centrala staden.

Rosenlundsbadet kom till 1967 och har funnits i sin nuvarande skepnad sedan 1991. Otaliga är de barn som fått sin vattenvana genom JSS simskolor med bland annat de legendariska simlärarna Harden Junefelt och Bo Sjögren. Fortfarande bedrivs en del simskolor utomhus under sommaren i kommunens perifera delar.

Lördagens badkalas hade samlat nästa 600 bad- och simsugna JSS:are, som under ledning av ett flertal av föreningens simidrottare fick pröva på simning, simhopp, konstsim, mermaiding och livräddning. Småbarnssim erbjöds för föräldrar till mindre barn och vattengympan lockade många, både stora och små .

Jönköpings Simsällskap är inte bara en av landets äldsta simföreningar, tredje äldst efter Uppsala S och Linköpings ASS, utan också, på senare år, en av de mest framgångsrika. Ständigt i topp bland landets föreningar och med en bredd som bara en handfull föreningar kan visa upp både vad gäller idrottsliga resultat, tävlingsarrangemang och simundervisning.

JSS badkalas visade en härlig blandning av stora och små och elitidrottare och nybörjare. Kalaset avslutade med att JSS ungdomssimmare framförde den nyskrivna JSS låten ”Vätterns pärla” med sång och dans på bassängkanten.