Så här med de olympiska spelen i Rio de Janeiro allt närmare kan det kanske vara kul att blicka tillbaka lite mot fornstora framgångar – för några speciella avtryck i de kommande spelen lär Jönköping knappast göra…

Så vi kan väl plocka fram svaret på den där frågan i ingressen då:

1964 i Tokyo paddlade Gunnar Utterberg från Jönköpings Kanotklubb hem guldet på K2 1000 meter tillsammans med Sven-Olof Sjödelius från Nyköpings KK.

Fyra år senare, 1968 i Mexiko City, sprang Björn Ferm från A6 Skytte o IF i en dramatisk avslutningslöpning sensationellt hem guldet i modern femkamp.

Och år 2000 i Sydney var det dags för Jonas Edman från Jönköpings Skyttegille att – också det högst sensationellt – ta hem OS-guldet i 50 meter gevär 60 skott liggande.

Ju längre det går efter det där guldet, desto mer ödmjuk och tacksam blir jag över att det var just min dag den där gången, säger Jonas, som numera är sporchef i skytteförbundet, och i den rollen bland annat coach för dottern Isabelle som för traditionen vidare som SM-vinnande gevärsskytt.

Medaljen förvarar jag numera inlåst tillsammans med mina vapen. hade den framme ett bra tag men när bekanta började påpeka att den ju kunde försvinna om det blev inbrott så fick den lite säkrare förvaring. Inte för att det materiella värdet är stort, utan mera för att den för min del förstås är helt ovärderlig…

Själv upplevde jag de här tre OS-gulden på olika sätt.

Det första som 14-årig ”sportnörd” där intresset bland annat tog sig uttryck i att alla OS-finaler nogsamt nedpräntades i en speciell anteckningsbok, även kanot. I den grenen var ju Gert Fredriksson det stora namnet, men visst var det stort för en yngling från Hovslätt att Jönköping fanns med när de finaste medaljerna delades ut.

Jönköpings Kanotklubb var under hela 60-talet en av Sveriges absolut starkaste klubbar. P-O Nöjd, Tyrone Ferm, Ove Emanuelsson i sin kanadensare och så Gunnar Utterberg radade upp nationella och internationella framgångar.

Men kronan på verket var första OS-guldet.

I JP berättade Utterberg efter hemkomsten:

– När det var 20-30 meter kvar tyckte jag saken var klar, skrek till Sjödelius ”nu vinner vi”. På mållinjen slog jag paddeln i ryggen på Sven-Olof och man kände sig oerhört lycklig. Lika lycklig kände man sig naturligtvis när man stod på segerpallen och fick guldmedaljen och den svenska nationalsången spelades.”

På senare år är det ju Sofia Paldanius och Anders Gustafsson som burit JKK:s färger på de internationella scenerna. Jag har haft förmånen att följa två oerhört sympatiska och ambitiösa idrottare genom fyra olympiska spel, och håller just nu alla tummar jag har för att Sofia ska klara av att kvala in till Rio också.

Guld nummer två kom alltså 1968 i Mexiko City.

Mitt starkaste minne efter Björn Ferms bragdlopp var att den milt uttryckt kontroversielle sportchefen Bengt Gustafsson på Smålands Folkblad, där jag som elev på Journalisthögskolan då praktiserade, skrev en krönika där han kritiserade det demokratiska läget i Mexiko, vilket föranledde Folkbladet att dagen efter OS-guldet på löpsedeln basunera ut ungefär ”Sverige - res hem från OS!”.

Hade nog blivit ett i dag hyllat ”klickmonster”, men just då kändes timingen rätt taskig...

Björn Ferms guld kom efter topprestationer i alla fem femkampsgrenarna. Han inledde med ett perfekt ridmoment, fäktades bra, sköt glimrande och blev tvåa i simningen med storfavoriten ungraren Balczo fyra sekunder efter.

Inför sista grenen, löpning 4000 meter, hade svensken ett försprång på 21 sekunder mot den normalt klart löpstarkare Balczo. Björn gick ut efter ungraren, hade hans tider att gå på – och i mål hade han visserligen tappat rejält, men bara 18 sekunder.

Med tre sekunders marginal var guldet svenskt!

Lite smolk i guldbägaren blev att ett svenskt lagbrons försvann sedan Hans-Gunnar Liljenvall haft för hög alkoholhalt i blodet efter skjutmomentet, vilket gjorde att det svenska laget diskades. Men Ferms guld var ändå toppen på en imponerande medaljskörd som under storhetstiden plockades hem av femkamparna på A6.

Efter den aktiva tiden flyttade Björn Ferm till Sydostasien där han blev framgångsrik affärsman, dock utan några som helst kontakter med eller engagemang i sin gamla sport.

Och så var det ju det där guldet i Sydney också.

Där fanns jag på plats, som utsänd av JP och den samarbetsorganisation, FLT, som på den tiden omfattade så gott som alla större borgerliga tidningar. Självfallet stod bevakning av alla med minsta Jönköpingsanknytning högst på agendan, men varken jag eller någon annan kunde ändå ana vad som skulle ske i Cecil Park Shooting Centre.

I ett tajt dagsprogram fanns skyttet med under rubriken, "kolla i datorn hur det går”, utan större förhoppningar. Men när kvalet var avklarat och Edman från Trånghalla fanns med i tätstriden efter nytt personligt rekord med 599 poäng – då blev det fart på Bäckström…

Med finalomgången ett par timmar bort handlade det om att först hitta rätt buss i den gigantiska bussterminal varifrån man tog sig vidare till de olika olympiska arenorna. Sen blev det en skumpande, nervös, färd i en halvtom buss som till allt elände skulle ta vägen förbi ridsportanläggningen innan det bar av till skyttet.

Chauffören konverserade vänligt om svenska tennisspelare, klockan tickade alltför snabbt framåt medan en nagelbitande JP-reporter bara ville vråla åt karln att trampa gasen i botten…

Hästfolket lämpades av. Tre-fyra skyttereportrar satt kvar och när bussen väl bromsat in hann jag med en rask språngmarsch i den australiska hettan precis in och kasta mig in på en ledig stol i skyttestadion innan första finalskottet small.

Resten vet ni.

Jonas Edman var iskall. Satte skott efter skott i spannet 10,0–10,5, landade till slut på 701,3 och vann med nio tiondelar före dansken Torben Grimmel.

JP:s utsände, och en kollega från TT, var de enda svenska journalisterna på plats, fick några snabba uttalanden innan så småningom yrvakna kollegor började strömma till, det blev presskonferenser, guldfirande och förstås stor uppståndelse.

– Självklart är jag glad och stolt över det jag åstadkom, säger Jonas i dag. Men det är ingenting jag tänker på speciellt ofta, har fullt upp med mitt jobb för svensk skyttesport.

Till Rio åker han inte.

– Vi har två förbundskaptener som ska vara på plats. Jag var där tillsammans med ledare och aktiva vid world cup tidigare och kunde bland annat konstatera att det kommer att bli riktigt jobbigt med trafiken. Och att Rio inte kändes speciellt charmig som stad mer än ute på stränderna.

Några nya OS-guld vågar han inte lova.

– Vi har några riktigt intressanta gevärsskyttar på gång, men det blir nog inte förrän 2020 som de är riktigt på topp.

Fotnot: Jönköping, och A6, kan faktiskt noteras för ett OS-guld till. 1908 fanns en Hjalmar Cederkrona med i den svenska gymnastiktrupp som tog guldet i en gren kallad ”svenskt system lag” – men jag har nöjt mig med de guld jag har något slags personlig relation till.