Relaterat till artikeln

Det var i höstas som polisen larmades till ett lägenhetshus i Vättersnäs, där en person som jobbar på polisen bor. Mitt i natten hade mannen blivit väckt av ett krossat fönster. Kort därefter kastades två hoptejpade buntar av rökgranater in igenom köksfönstret och orsakade kraftig rökutveckling. Dessutom hade någon klottrat "ACAB" på bostadens fasad, som är en förkortning för den engelska meningen ”All cops are bastards”, och används för att håna polisen.

För knappt en månad sedan åtalades en Jönköpingsbo för attacken och för två veckor sedan hölls rättegång i Jönköpings tingsrätt.

– Det är det värsta jag har varit med om, sa polismannen i rätten.

Åklagaren yrkade på minst två års fängelse för den åtalade.

Under måndagen meddelades domen mot mannen: två års fängelse.

Mannen stod åtalad för försök till mordbrand alternativt grov skadegörelse och grovt olaga hot för attacken. Han döms däremot inte för försök till mordbrand, rätten anser istället att attacken bör bedömas som grov skadegörelse. Enligt domen går det inte med tillräcklig grad av säkerhet säga att syftet med att kasta in rökgranaterna i lägenheten ska ha varit att starta en brand. Om avsikten skulle ha varit att starta en brand skulle antagligen något annat än rökgranater ha använts, skriver tingsrätten.

Tingsrätten bedömer däremot att mannen, antingen ensam eller tillsammans med någon annan, är den som kastat in rökgranaterna i bostaden. Det främsta beviset är det buntband som hittades på brottsplatsen med dna från mannen. Vid den första husrannsakan i mannens lägenhet hittade polisen även tre rökgranater av samma typ som användes vid attacken. När polisen senare gjorde ytterligare en husrannsakan, några veckor senare, var rökgranaterna borta. Det har även gjorts internetsökningar på polismannen från 24-åringens dator innan attacken.

Ett buntband hittades på brottsplatsen med mannens dna.

Foto Polisens förundersökning

Mannen döms för grovt olaga hot för delaktighet i att bokstavskombinationen "ACAB" sprayats på bostadens fasad. Eftersom angreppet avsiktligen riktat sig mot en polisman och dennes familj anser tingsrätten det "som självklart" att bokstavskombinationen ska utläsas som "All Cops Are Bastards".

24-åringen har hela tiden nekat till brott. I rätten lyfte försvaret fram att motivbild saknas och att andra kan ha varit inblandade. Detta anser tingsrätten inte ändrar bedömningen, enligt domen.

Utöver fängelsedomen ska mannen även betala skadestånd på sammanlagt 90 000 kronor till polismannens familj. Ungefär 182 000 kronor ska även betalas till försäkringsbolag och aktuell bostadsrättsförening.

Mannen döms även för narkotikabrott och ringa narkotikabrott för en annan händelse.

Fotnot: JP har varit i kontakt med mannens advokat Andreas Hannah och åklagare Anna Jakobsson. Båda avböjer att kommentera domen i nuläget.

Relaterat till artikeln