En 24-årig man från Motala åtalas misstänkt för elva fall av dråp. Mannen misstänks ha sålt den omtalade nätdrogen fentanyl, vilket misstänks ha orsakat elva mäns död, uppger Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande på fredagen.

Dödsfallen, män som varit i åldern mellan 24 och 35 år, har varit utspridda över hela Sverige mellan oktober och november 2017. Och enligt Åklagarmyndigheten pekas alltså ett dödsfall i Jönköping ut i åtalet. De övriga dödsfallen har skett i Härnösand, Hässleholm, Kiruna, Karlshamn, Sundsvall, Upplands Väsby, Uppsala, Vimmerby, Västerås och Växjö.

Polisens nationella operativa avdelning kunde med hjälp av spaning koppla 24-åringen till en webbplats där preparaten såldes öppet. Omgående beslagtogs försändelser som skickades från Motalabon.

– Vi menar att han har framställt drogerna själv men varken har någon kemisk eller medicinsk kunskap. Det är i vår mening ett helt hänsynslöst och oaktsamt beteende då det i praktiken innebar en extrem fara för köparna. Något vi också kunnat se med de många avlidna brottsoffren, säger Fredrik Bratt, utredare på Grova Brott i polisområde Östergötland, till polisens hemsida.

Förnekar brott

Det är första gången rubriceringen dråp prövas i ett sånt ärende, uppger Åklagarmyndigheten vidare. I andra hand yrkar kammaråklagaren Britt-Louise Viklund att Motalabon ska dömas för grovt vållande till annans död.

– Jag menar att det här varit ett systematiskt tillvägagångssätt, bedrivet i stor omfattning via ett företag utan kontroll över spridningen och som givit den åtalade mannen stora inkomster. Den misstänkte mannen har varit likgiltig inför att fentanylanaloger kan döda och att det är lätt att ta en överdos, säger kammaråklagare Britt-Louise Viklund vid Åklagarkammaren i Linköping.

Polisens utredning har bedrivits sedan hösten 2017. Mannen, som förnekar brott, har suttit häktad men släpptes då han inte ansågs kunna påverka utredningen längre.

Andra härvan på kort tid

Detta är den andra fentanylhärvan som på kort tid växer i Sverige. Jönköpings-Posten har tidigare skrivit om Mullsjöbon Fredrik som dog 2016 efter att han överdoserat preparatet, ett år före drogen klassades som narkotika. Han bodde då på ett behandlingshem i Mullsjö. Två bröder i Stockholmsområdet dömdes senare för att ha sålt drogen över nätet.

När åtalet presenterades var Fredriks pappa Tommy Jansson lättad. Han sa då till JP:

– Det är lite upprättelse för Fredrik. Han dog inte helt förgäves. Nu kanske det går att rädda några stackare.

Idag klassas alltså fentanyldrogen som narkotika och det räcker med en mycket lite dos för att den ska vara dödlig.

– Vållande till annans död är ett oaktsamhetsbrott. Nu vill jag att rätten ska pröva brottsrubriceringen dråp, som är ett uppsåtligt brott, säger Britt-Louise Viklund.

Relaterat till artikeln