På Bäckamarken utanför Jönköping invigdes nyligen en unik miljösatsning. Genom gamla bilbatterier från de skrotade bilarna på Jönköpings Bildemontering har de byggt ett effektlager som lagrar solenergi.

Det är den första av sin sort i Sverige.

– Man kan ju använda nya batterier men det finns ingen annan som använder gamla bilbatterier på det här sättet. Batterierna kommer från krockade bilar. De har redan gjort sitt och är skrotade, så vi ger dem ett andra liv, säger Over Sers, projektledare på ECRIS.

Det är de två syskonbolagen ECRIS och Jönköpings Bildemontering som tillsammans med Klimatrådet utvecklat idén. Bolagen, som ligger på samma område, har sedan maj i år solceller på taket som täcker 106 gånger 17,5 meter. Solenergin lagras i 87 bilbatterier som sedan används av bolagen.

Totalt räknar de med att det kan försörja 25 procent av deras elförbrukning. Och vid eventuellt elavbrott kan det hålla igång produktionen i upp till två timmar.

– Det finns ingen annan som använder gamla bilbatterier på det här sättet men det här är bara första fasen av vårt miljöprojekt. Vi har finansierat det helt utan bidrag, för fas två skalar vi upp vårt energilager och då behöver vi mer hjälp utifrån.

Energin används dessutom till tre laddstationer, varav en är tillgänglig till allmänheten.

Jönköpings Bildemontering lagrar och säljer främst begagnade reservdelar medan ECRIS tillverkar nya delar till gamla Volvobilar som gått ur produktion.