Förra året skrev JP om hur men i år har trycket på förlossningen lättat, menar Johan Skoglund, verksamhetschef för kvinnokliniken på Ryhov.

– Generellt sett har vi lite lägre tryck på förlossningen i år jämfört med förra året men förra året var ett rekordår så då var det mycket att göra, säger Johan Skoglund på Ryhov.

Samtidigt har flera personer blivit tvingade att söka sig till andra sjukhus för förlossningsvård under sommaren.

– Just nu har vi mycket att göra. Den senaste veckan har vi fått hänvisa patienter till våra länskliniker i Eksjö och Värnamo. Andra halvan av juli hänvisade vi sju stycken, säger Johan Skoglund.

Under resten av sommaren väntas det bli högre tryck på förlossningen och BB.

– Nu ser vi många förlossningar i slutet av juli och augusti. I augusti väntar vi strax under 200 barn vilket är en toppmånad för oss under sommaren, säger Johan Skoglund.

I nuläget kan han inte svara på hur många som kan behöva hänvisas till andra sjukhus under augusti.

Hur ser personallösningen ut för sommaren?

– Vi har inga vikarier i princip. Personalen ställer upp på ett fantastiskt sätt. Vi har pensionärer som kommer in och jobbar också och hjälper till, säger Johan Skoglund.

Just nu arbetar de mycket med att skola in ny personal. Med tiden kommer det att finnas fler barnmorskor på plats på Ryhov, menar han.

Vad skulle du vilja säga till de som är oroliga för att inte få en förlossningsplats på Ryhov i sommar?

När det sker många förlossningar innebär det belastning även på kvinnohälsovården. Något som även påverkar möjligheten att kunna få en gynekologtid under sommaren.

– Vi får prioritera det som är viktigast under sommaren.