Angela Hafström har gjort sig känd som glassfabrikör. Som företagare har hon också debatterat företagsklimatet i Jönköping, som gjort att de flesta matentreprenörerna har gett upp och flyttat från stan eller ägnar sig åt något annat.

Det är nog en av drivkrafterna till att jag vill engagera mig politiskt, säger Angela Hafström.

Varför blev det just Liberalerna?

Jag valde mellan Centerpartiet och Liberalerna. Anna Mårtensson övertygade mig om att Liberalerna var det rätta partiet. Det finns en näringslivsgrupp där som jag kan vara med i, säger Angela Hafström som brinner för entreprenörskapet.

Var Moderaterna ett alternativ?

Man blir inte så inspirerad av lokalpolitiken när man hör om de interna striderna där. Jag kommer från en invandrarförort i södra Stockholm och hör rent ideologiskt mer hemma i Liberalerna och Centerpartiet, säger Angela Hafström.

Angela Hafström är medveten om att övergången från att ha varit egen företagare till att bli politiker är svår och annorlunda.

Det finns likheter mellan politik och företag men det kan kanske vara svårt att få till verkstaden. Jag är ju van vid att bestämma själv. Men vi behöver politiker som vi kan relatera till, det behövs vanliga människor, säger hon.

Anna Mårtensson har bestämt sig för att lämna kommunpolitiken helt nästa mandatperiod.

Politiska uppdrag har man till låns, man kan ju inte låna samma bok på biblioteket hela tiden. Jag är nominerad till riksdagen och driver samtidigt en personvalskampanj, det gör jag hela tiden, inte bara inför valet. Det får bära eller brista, får vi inget mandat så får vi inte.

Folkpartiet i Liberalerna, som partiet hette vid valet 2014, höll sig kvar med nöd och näppe i riksdagen då och i kommunvalet f Uppförsbacken till riksdagen är lång.

Vad gör du om du inte kommer in i riksdagen?

Vet inte. Jag gillar förändring. Kanske gör jag något annat men jag lägger mer tid på konsten säger Anna Mårtensson.

Ni är rätt så lika som typer, ni båda. Vad tycker ni själva?

Vi är nog färgstarka och orädda båda två, säger Angela Hafström.

Politik ska vara färgstark och passionerad, det ska finnas vilja och lust. Men alla behöver inte vara likadana. Jag vill gärna se en hel buffé av liberaler, säger Anna Mårtensson.

LÄS MER: Tuff väg till glassdiskarna

LÄS MER: Byråkratin försenar matvagnsprojek