Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jönköpingspunkare gör hemmadebut

Frontalkrock tar sina influenser från Mastodon, barnvisor och småländska ikoner som John Bauer och Nils Dacke. Nu ska Jönköpingsgruppen göra hemmadebut på Rock am Red.

Allt började egentligen med att Hampus Ströberg tyckte att hans vänner Fredrik Johansson och Jacob Gustafsson skulle prata med varandra under en förfest till OPA. Samtalet ledde till att de tre till slut valde att börja lira lite tillsammans. Det var för ungefär ett och ett halvt år sedan.

Gruppen består, efter att de har tagit in fler i projektet, av Hampus Ströberg på sång, Jacob Gustafsson på gitarr och sång, Fredrik Johansson på gitarr och sång, Alfred Rahm på bas och Johan Petrén på trummor.

Första giget hade de redan under sommaren som var på Pop i sommarnatt i Nässjö. I slutet av augusti släppte de sin första ep "Under hökens vingar".

Sedan dess har de slipat på mer material och på fredag gör de sin hemmadebut som band på Rock am Red på Väster i Jönköping.

– Det känns bra, det är taggat för allihop. Dyker det upp en person så kommer vi att köra som om det var 600 personer där inne, säger Hampus som då gör sin andra spelning någonsin.

Dessutom släpper gruppen sin andra EP "Bland tomtar och troll" i slutet av mars.

– Den är på mixning hos Uffe på Hoborec. Så den är på gång. Första tanken var att vi skulle släppa den i samband med spelningen, men vi ville få till den lite bättre, säger Fredrik.

Hur skulle ni beskriva er musik?

– Det har utvecklats rätt mycket tycker jag. Det började som snabb metal med punkinfluenser, men sedan har det breddats lite mer mot melodiskt. Så nu är det melodisk punkmetal med eklektiska influenser, säger Fredrik.

– Hela Frontalkrock är egentligen att vi försöker någon sorts länk mellan alla våra musikaliska bakgrunder och försöker få ihop det till musik, säger Hampus.

Dessutom har de tagit influenser från barnvisor och småländska referenser som John Bauer och Nils Dacke. När de ska nämna sina största influenser blir det en fyrling som kanske inte brukar sättas i samma sammanhang.

– Våra influenser är väl Mastodon, System of a Down, In Flames och Astrid Lindgren, säger de gemensamt.

Namnet då? Var kommer Frontalkrock ifrån? Från början var ett förslag att de skulle heta Pudas Yeast, men det röstades ner. Istället skämtade de internt om att de borde heta Frontalkrock eftersom det står om det i alla tidningar. Till slut fastnade namnet helt enkelt.

– Sedan blir det en dubbelmening också i och med att vi kommer från olika håll och det blir en jäkla smäll med olika musikstilar helt enkelt, säger Hampus.

Frontalkrock spelar på Rock am Red på fredag 15 februari. Förband är det lokala bandet Maran.