– Jag åker till Buffalo den 15:e augusti, berättade Lawrence sedan Johan hålat ut för totalt 71 slag med ett enkelt par på sista hålet.

Finalen i JP-golfen avgörs tre dagar tidigare, den 12:e…

– Blir ju precis lagom. Då hinner jag slänga med klubborna i resten av packningen innan det är dags att ge sig iväg på allvar, sa Pilut, som redan nästa vecka åker till Buffalo för att vara med på en camp och bekanta sig lite mer med det som ska bli hans nya hem.

– Golf är en bra avkoppling, även om man inte hinner spela så mycket som man kanske skulle vilja, sa Lawrence, som spelat lite mer på allvar de senaste två åren.

På en Ryfors-bana som var i fint skick trots torkan hade han gott stöd, i ett lag som förstås hette ”HV71”, av den mer golfrutinerade Jonsson, som ju lämnat nyblivna SHL-laget Timrå för en comeback i sitt gamla HV71.

– Det var hänglås på hans driver direkt, sa Johan, som enligt medspelarna visade upp både imponerande längd och säkerhet från tee. Och eftersom man i JP-kvalen spelar greensome (båda spelarna slår ut och man väljer sen det bästa slaget) så fixade Jonssons utslag en bra start för HV-duon.

– Nu får vi försöka träna lite extra inför finalen, sa Pilut. Sen blir det kanske inte så mycket mer golf i höst…

Var en eventuell seger i JP-golfen skulle hamna på rankinglistan för SHL:s bäste back den senaste säsongen återstår att se. Några dagar senare väntar ju nya utmaningar i ett lag som kom sist i NHL den senaste säsongen.

I Buffalo Sabers får Pilut sällskap av bland andra svenskarna Johan Larsson, Alexander Nylander samt målvakterna Robin Lehner och Linus Ullmark.

– Och sen kommer nog Rasmus Dahlin också, trodde Lawrence innan det var dags att signera scorekortet och packa in klubborna efter en väl genomförd runda. 71 netto blev det alltså, via 88 slag brutto och 17 avdragna handicapslag.

Bäst golf, i särklass, spelade Nässjö-paret Henric Knutsson och Fredrik Ottosson, som gick två under par – 70 slag – utan att få dra av ett enda slag.

Bäst med avräknat handicap var ”Team Duff”, Mattis Hyltse, Gränna och Emil Hammar, A6, som landade på 64 slag, ett före ”Team Luftswing”, Pia Karlsson, Bryttstätter och Dag Jacobsson, Ulricehamn.

Trea, och bästa hemmapar i en tävling som nu avgörs för 19:e gången och som bara vunnits av renodlade Ryfors-par två gånger, var ”En renhårig och en rufsig”, Erik Flodin och Ulf Tillström med 66 slag netto.

På nionde hålet kan en hole-in-one ge ett resepresentkort på respektingivande 60 000 kronor. Närmast den här lördagen var Stefan Wiberg, JGK, som var en dryg decimeter från en fullträff – utan att ha en aning om vad som stod på spel…

– Jasså, var det så, sa Stefan. Ja, jag är jättenöjd med slaget i alla fall.

Hustru Elisabeth prickade i birdien, men någon finalplats blev det inte den här gången när resultaten i det stora startfältet, 65 lag, höll riktigt bra klass. 76 slag har genom åren många gånger räckt, men den här lördagen krävdes det 73.

Men det kommer ju fler chanser.

Två kvaldagar återstår innan den stora finalen 12 augusti. Nästa gång, 29 juli, kliver också JP-sportens team Standár/Sundvall in i bilden. Förra året behövde herrarna tre kval för att klara sig till final, nu har de bara två chanser…