Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JP Ledare: Tjänstemän som ryter till är hjältar

HUVUDLEDARE. Sommarlov är barnens tid. Men för de barn och ungdomar med helvetiska hemförhållanden som inte längre har skola eller fritids att ta sin tillflykt till under dagtid, riskerar sommaren att bli en skärseld.

I Jönköping är det extra hårt för de små: Torsdagens larm i Jönköpings-Posten från flera socialsekreterare som jobbar med barn och unga är mer än ett rop på hjälp. Att framträda med namn och bild och framhålla sin arbetsgivares otillräcklighet är en djupt medmänsklig aktion som visar på ett imponerande civilkurage, bortom tjänstemannarollen. Hjältar, alla.

När ord som kaos, akut kris och ohållbart används av kommunala tjänstemän för att beskriva en situation som gör att 52 akuta ärenden lagts på hög trots kunskap om att barn och ungdomar riskerar fara och skada i våldsärenden, med missbrukande föräldrar eller vårdnadshavare som lider av psykisk ohälsa och även ärenden rörande den nationellt så uppmärksammade hedersproblematiken, då måste kommunen omprioritera. Allt annat är att bli medskyldig till trasiga barndomar och i vissa fall direkt livsfarliga situationer.

Att Barnkonventionen införlivats i svensk lagstiftning har många problem, inte minst att det paradoxalt nog gör svensk barnrätt svårtolkad eftersom en konvention inte är skriven som övriga lagar. Icke desto mindre förpliktigar det till handling.

Det brukar sägas att en barndom inte går i repris. Det får inte heller Jönköpings kommuns svek mot utsatta barn göra.

JP 18/6 2021