Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

JP Ledare: Vingklipp amatörerna, professionalisera vården

HUVUDLEDARE. Demokratisk styrning med örat mot marken eller effektivitet med risk för toppstyre? I frågan om vilken offentlig nivå som ska vara huvudman för sjukvården för sig både företrädare för att behålla dagens status quo och de som vill förstatliga vården med fullgoda argument.

Å ena sidan är det rimligt att väljarna får avge dom vart fjärde år över hur regionpolitiker sköter sjukvården i ens närområde.

Å andra sidan är det just detta korta tidsperspektiv som skapar ryckighet i vårdplaneringen. Ett styre vill fokusera på privata alternativ, en annan konstellation vill centralisera. Och så vidare. I stället för långsiktig planering tenderar regionparlament, som i grunden består av fritids- och amatörpolitiker, att vara totalt utlämnade till tjänstemän gällande mycket komplicerade samverkande faktorer inom vården.

Ett tungt argument för förstatligande står expertisen för. Även Läkarförbundet menar att det är nödvändigt med en ökad statlig styrning.

Politiksajten Altinget.se redogjorde häromdagen för hur KD:s regionpolitiker ser på att deras parti vill avskaffa deras maktbas. Sajten pratar med regionråd i 16 av de 20 regioner som KD sitter med i, och alla är rörande överens: Vingklipp dem. Från Region Jönköpings län säger regionstyrelsens ordförande Mia Frisk (KD) klokt: "Som det är i dag med 21 huvudmän med självstyre samtidigt som staten styr genom nationella riktlinjer, riktade statsbidrag med mera, fungerar inte sjukvårdens organisation optimalt. De som kommer i kläm är patienterna. Sjukvården är för komplex och kostsam för enskilda regioner."

Pandemin har visat hur ojämlik vården är tack vare regionstyrena, vilket allvarligt urholkar förtroendet för vården. Patienter i olika delar av landet har rätt att förvänta sig mer jämlik vård än i dag. Befria patienter och vårdpersonal från amatörernas kortsiktiga styre över vården.

JP 11/6 2021