Tanken är att vi ska ta det ett snäpp längre. Ibland blir det så bråttom på en redaktion, man hoppar på nya bollar hela tiden. Då finns vi kvar och fortsätter granska, säger Kinna Svensson om sitt och kollegan Markus Engbergs nya uppdrag.

Kinna Svensson har arbetat inom Hallpressen sedan 1995 och varit alltifrån lokalredaktör och redigerare till nattchef och reportagechef. Markus Engberg började som allmänreporter på Smålands Dagblad och har på Jönköpings-Posten varit både lokalredaktör och vikarierande krimreporter.

Den traditionella definitionen av grävande journalistik är ju att avslöja orättvisor i samhället, en både viktig och rolig uppgift att jobba med. Det är en del av det vi ska göra, men vi ska också hjälpa till att sätta saker i ett sammanhang. Skildra olika samhällsfenomen genom det lilla, där utmaningen är att berätta en story som folk vill läsa. Beröra och engagera folk – och göra dem lite klokare, säger Markus Engberg.

Både han och Kinna Svensson understryker att de gärna tar emot tips från allmänheten på saker som behöver granskas. Det kan handla om allt ifrån missförhållanden i skolor och på arbetsplatser, till maktmissbruk och korruption inom den politiska världen.

Vi vill gärna ha läsarnas tips och den som vill vara anonym har självklart rätt till källskydd, säger Markus Engberg.