Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Julnötter: Nyhetsåret 2018

Skogsbränder, strider inom Svenska Akademien, diplomatiska kriser och förhandlingar. Och ja, det går naturligtvis inte heller att bortse från vad som hänt, eller ska vi säga inte hänt, i svensk politik under hösten? Testa själv vad du minns av årets stora nyheter i Sverige och världen. De rätta svaren hittar du i länkad artikel.

1. Januari: Hårt kritiserade Dan Eliasson får sluta som rikspolischef. Men regeringen ger honom i stället en ny roll som generaldirektör för ett statligt verk där han senare under året på nytt hamnar i blickfånget. Var blev Dan Eliasson generaldirektör?

1. Försäkringskassan

X. Migrationsverket

2. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

2. Februari: Livstidsdömde John Ausonius, även känd som "Lasermannen", döms även för att ha begått ett mord i Tyskland. Mordet skedde samma år som John Ausonius greps och sedan dess har varit frihetsberövad. Vilket var året?

1. 1991

X. 1992

2. 1993

3. Mars: Den ryske ex-agenten Sergej Stripal och hans dotter utsätts för en nervgiftsattack i Salisbury i England. Storbritannien anklagar Ryssland för attacken och en stor diplomatisk kris bryter ut. Sverige backar upp Storbritannien genom att göra samma diplomatiska markering som många andra europeiska länder gör. Vilken är åtgärden?

1. Att kalla hem sin ambassadör från Ryssland

X. Att utvisa ryska diplomater från det egna landet

2. Handelssanktioner

4. April: Svenska Akademien verkar vara på väg att upplösas. Ständige sekreteraren Sara Danius och flera ledamöter väljer att avgå. Hur många av de 18 ledamöterna sitter kvar i akademien när alla turer kan summeras?

1. 11

X. 12

2. 13

5. Maj: En journalist uppgavs ha mördats av utländska agenter och bilder på mordet spreds över världen. Dagen efter framträdde journalisten livs levande tillsammans med landets säkerhetstjänst. I vilket land utspelades denna häpnadsväckande "teater"?

1. Ryssland

X. Ukraina

2. Syrien

6. Juni: Ett historiskt första möte sker mellan en amerikansk president och ledaren för Nordkorea. I vilken asiatisk världsmetropol möttes Donald Trump och Kim Jong-Un?

1. Hongkong

X. Macau

2. Singapore

7. Juli: Den varma sommaren gör att stora skogsbränder bryter ut i Jämtlands- Dalarnas- och Gävleborgs län. Sverige begärde och fick mycket hjälp av EU för att bekämpa bränderna. En karavan med brandbilar från ett annat land hyllades längs med vägarna när de körde genom Sverige och upp till brandområdena. Från vilket land kom brandsoldaterna?

1. Polen

X. Litauen

2. Tyskland

8. Augusti: När valbevakningen trappas upp tvingas två riksdagsledamöter att avgå efter avslöjanden om att de begärt ersättning för privata resor och evenemang som de inte hade rätt att göra. Vilken tidning ligger bakom avslöjandena om de ekonomiska oegentligheterna?

1. Dagens Nyheter

X. Expressen

2. Aftonbladet

9. September: Riksdagsvalet tycks skapa mer förvirring än klarhet då en ny regering ännu inte är på plats tre månader senare. Vilket parti är det som gör en mäktig slutspurt och blir sjätte största riksdagsparti efter att opinionsmätningar under hela mandatperioden har sett dåliga ut?

1. Miljöpartiet

X. Vänsterpartiet

2. Kristdemokraterna

10. Oktober: Den man som i medier har kallats "kulturprofilen" och har starka kopplingar till Svenska Akademien döms till fängelse för våldtäkt. Vilken akademiledamot är det som ändå fortsätter att backa upp "kulturprofilen"?

1. Horace Engdahl

X. Anders Olsson

2. Katarina Frostenson

11. November: Riksdagen röstar nej till att låta M-ledaren Ulf Kristersson bli statsminister. Vem får därefter chansen att undersöka förutsättningarna för att kunna skapa en ny regering?

1. Stefan Löfven (S)

X. Jimmie Åkesson (SD)

2. Annie Lööf (C)

12. December: Fredsförhandlingar sker i Sverige för att få slut på ett långvarigt krig. Vilket är landet som länge har plågats av kriget?

1. Syrien

X. Jemen

2. Afghanistan