Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Misstänkt coronafall i Småland var falsklarm – personen inte smittad

 
Coronaviruset 2020
Visa alla artiklar

Ett nytt misstänkt fall av coronasmittan upptäcktes i Småland på tisdagen. Men bara timmen senare kom beskedet – det var ett falsklarm. – Testet var negativt, säger smittskyddsläkare Christian Blomkvist till tidningen.

På tisdagen testades ytterligare en person för coronavirus – den här gången i Växjö, något som Smålandsposten var först att rapportera om.

Personen, som hade varit i Kina, blev sjuk med luftvägsbesvär efter att denne kommit tillbaka till Sverige.

Provsvar väntades komma senare på tisdagskvällen eller onsdagen – men resultatet kom mycket snabbare än så. Bara timmen efter att nyheten kommit ut meddelade Christian Blomkvist att personen inte var coronasmittad.

– Testet vad negativt, säger Blomkvist, som annars är väldigt förtegen om händelsen:

– Vi har valt att inte berätta så mycket om individen då det handlar om ett litet län. Och nu är det inte så relevant när personen ändå inte är smittad, säger han.

Hur gick själva testet till?

– Vi har ett isoleringsrum på akutmottagningen här i Växjö som man kan gå in på från parkeringen, så man inte behöver gå in i väntrummet och riskera att komma i kontakt med andra människor, säger Christian Blomkvist och fortsätter:

– I det här rummet blir personen undersökt av en läkare med visir som har ett andningsskydd som filtrerar luften. Vi tar det säkra före det osäkra och följer rutiner och riktlinjer från Folkhälsomyndigheten.

Ett bekräftat fall i Sverige

I slutet av förra veckan var det ett annat misstänkt fall av coronavirus i Småland. På fredagen meddelade dock Region Kronoberg att personen inte var smittad.

Den sista januari, i Jönköping, upptäcktes det första bekräftade fallet av coronaviruset, som klassas som en samhällsfarlig sjukdom, i Sverige. Det handlar om en kvinna i 20-årsåldern som kan vara student på Jönköping University.