Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Kettil: Fria medarbetare presterar bäst

Lyhörda arbetsgivare förstår att individer har olika önskemål för att trivas och göra ett så bra jobb som möjligt.

Schemaändringen kom som en chock. Utan förvarning hade arbetstiderna ändrats från huvudsakligen dagtid till varannan dag, varannan kväll, och så lite helger på det. Jag var gravid, konstant illamående och så matt att jag under flera månader knappt orkade stå upp. Hemma fanns dessutom en energisk och morgonpigg ettåring som inte accepterade föräldrar i horisontalläge klockan fem på morgonen.

Det är många år sedan nu. Men jag minns fortfarande hur överkörd jag kände mig, hur uselt jag mådde och hur dåligt jag presterade.

Ungefär samma upplevelse av maktlöshet verkar delas av över 1 000 Kommunalanslutna inom socialförvaltningen i Jönköpings kommun. De är missnöjda över att de inte får vara delaktiga i de nya så kallade hälsosamma scheman som nu föreslås. I torsdags, under pågående sammanträde, lämnade företrädare för protesten över en lista med namnunderskrifter till avgående och tillträdande ordförande i kommunfullmäktige. De är framför allt besvikna över tillvägagångssättet, att de inte har fått delta i diskussioner om en eventuell förändring, men de är även oroliga över hur det föreslagna upplägget kommer att påverka deras arbetssituation och fritid.

Ledarsidan brukar inte ställa sig bakom varje protest som fackförbundet Kommunal startar. Ibland är omorganisationer, och annat som kan uppröra på arbetsplatser, oundvikliga. I det här fallet finns det dock anledning att ta till sig oron. För bristande delaktighet är aldrig en grogrund för arbetsglädje och effektivitet. I förlängningen innebär det tveksamt nyttjande av skattemedel.

Motsatsen – meningsfullhet – ökar däremot chansen att den anställde blir sitt bästa jag.

I veckan presenterade Arbetsmiljöverket en ny rapport om hur anställda mår på jobbet. Den visar att tre av tio svenskar har arbeten som orsakar hälsorelaterade problem. Föga förvånande är det kvinnor inom vård- och omsorgsyrken som uppger mest symptom.

Att låta medarbetarna vara delaktiga är inte bara ett sätt att vara schysst som arbetsgivare, det är också bra för produktiviteten. Förutom att det minskar risken för sjukskrivningar, ger det arbetsglädje att känna att man har kontroll över sin arbetssituation och att man kan påverka hur arbetet ska utföras. Det visar forskning från Institutet för stressmedicin (ISM) i Västra Götalandsregionen. I rapporten ”Hälsa på arbetsplatsen, En sammanställning av kunskap och metoder” som presenterades i somras, lyfts just möjligheten att påverka som en hälsobringande faktor.

Detta betonas även i en studie vid Handelshögskolan som Svenska Dagbladet nyligen rapporterade om. Enligt forskaren Nadav Shir mår egenföretagare i regel bättre än anställda, trots att livet som egenföretagare ofta innebär stress och oro. Slutsatsen i studien är att friheten att själv kunna utforma sin tillvaro leder till en högre tillfredsställelse i livet som helhet.

Det är värt att tänka på.

Naturligtvis är det inte meningen att ett jobb ska vara lattjo lajban dagarna i ända. Och grunden är givetvis att chefen leder och fördelar arbetet. Ingen kan heller kräva sitt önskeschema. Alla, i offentlig såväl som privat sektor, kan däremot kräva lyhörda arbetsgivare som förstår att individer har olika önskemål för att trivas och göra ett så bra jobb som möjligt.

Så används resurser i privata företag bäst. Och så får vi framför allt mesta möjliga utfall av våra skattekronor.

Oavsett vilket beslut som i slutändan fattas om de kommunanställdas scheman, vore det därför klokt att låta medarbetarna delta i diskussionerna och göra sin röst hörd.