Varje kväll, då när oron slog till, ville han åka till Gotland. Mannen såg förhållandevis pigg och frisk ut för sin ålder, och om jag hade mött honom ute på stan skulle jag förmodligen inte ha reagerat.

Han skulle åka till sin älskade ö, men var osäker på var färjeterminalen låg. Vi som jobbade på äldreboendets demensavdelning gjorde som vi brukade: berättade att avgångstiden var först om några timmar, men att han gärna fick komma och ta en kopp kaffe så länge. Det ingick. En stund senare utspelade sig samma scen igen. Vissa kvällar blev det mycket kaffe.

För någon som aldrig har mött en dement person kan det framstå som kränkande att luras. Men att undanhålla förvirrande och smärtsamma sanningar kan vara det värdigaste sättet att bemöta en människa som har drabbats av en sjukdom som försämrar minnet och förmågan att orientera sig.

Individanpassad vård och omsorg är något varje medborgare har rätt till. Det har man insett i bland annat Nederländerna och Danmark. Där har så kallade demensbyar funnits under flera år, vilket ger de boende möjlighet att leva ett liv som är relativt likt det de hade innan de fick sin diagnos. Gemensamt för byarna är att ett större område är inhägnat, men att både inomhus- och utomhusmiljön är utformad så att den som vistas där upplever att hon eller han kan röra sig fritt. Exempel på inomhusaktiviteter är shopping i boendets butik, besök hos biblioteket, frisören eller restaurangen som serverar rätter från förr. Ute löper en promenadslinga som uppmuntrar till motion i naturen, och som samtidigt leder den med sviktande lokalsinne tillbaka hem.

Nu står ett par svenska kommuner redo att haka på trenden. I Vellinge och Borås planeras liknande demensbyar, och Vellinges boende beräknas öppna redan i början av nästa år.

Det är utmärkt. Men det är inte helt oproblematiskt. Kritik riktas mot att anpassningarna är kostsamma. Det är ett argument som är värt att ta på allvar. När de allmänna resurserna är knappa ställs äldreomsorgen lätt mot behov inom skola och barnomsorg.

Men måste det vara antingen eller? Specialbyggda byar är sannolikt i lyxigaste laget för de flesta kommuner, i synnerhet när det redan i dag saknas platser på äldreboenden runtom i landet. På andra orter finns platser men inte tillräckligt med personal, som på Annero på Visingsö, vilket JP nyligen berättade på nyhetsplats.

Trots äldreomsorgens utmaningar går sannolikt vissa anpassningar att göra utan att budgeten spräcks. Kanske kan en frisörstol ge upplevelsen att bli snygg på salong, och varför inte öppna ett litet bibliotek med begagnade böcker?

Fantasifulla åtgärder som dessa botar inte sjukdomen, de ersätter inte heller den ordinarie vården. Men de kan distrahera och lugna den som oroar sig över att missa färjan till Gotland.