Det är ett år sedan Ebba Busch Thor besökte Jönköping och Harrys, då flankerad av Bert Karlsson. Nu lär ingen tvivla på att KD-ledaren kan stå på egna ben. Med opinionssiffror som tangerar den mångåriga partiledaren Alf Svenssons succéval 1998 behöver hon knappast draghjälp av den omstridde entreprenör som grundade Ny Demokrati och som har en förkärlek för fräckisar. När vårens turné – den här gången inför EU-valet i maj – på måndagskvällen passerar Jönköping räcker det fint med partikamraterna och EU-valskandidaterna Sara Skyttedal och David Lega.

Trion kommer garanterat att leverera en rejäl dos sakpolitik. Och publiken är vid det här laget van vid upplägget med samhällsdebatt på krogen, inte minst efter JP:s återkommande debattkvällar #jkpgåsikt.

För ett år sedan dissade ledarsidan Bert Karlssons medverkan i förvalsturnén, med hänvisning till att KD:s partiledare var kompetent nog att föra sin egen talan: ”om KD verkligen vill bredda sin anhängarskara genom att göra partiledaren folklig finns det andra metoder. De innehåller inte dragplåster med förkärlek för fräckisar om påsatta kvinnor och prostitution.”

Mycket har hänt på ett år. Konservatismen har fått ett uppsving, vilket inte bara märks hos KD, utan även hos Moderaterna som nu betonar sitt konservativa arv framför den liberalism som har framhävs de senaste 15 åren. Detta syns även i SOM-institutets färska studie ”Svenska trender”, där fler av de intervjuade ser sig som höger än vänster. Däremot är det bara sex procent som uppger att de är konservativa, så konkurrensen om sympatisörerna kommer att bli hård.

I det läget vore det logiskt om debatten handlade om de sakfrågor som förenar och skiljer partierna. Väljarna vill veta hur KD kontra M ser på lösningar för integration, vårdköer och en mager poliskår som aldrig växer hur mycket partierna än lovar fler poliser.

Men tyvärr tvingas vi återigen se hur fokus har flyttats från Kristdemokraternas politik till omvärldens sexism – fast med skillnaden att dumheterna den här gången kommer från kvinnligt håll. I en opinionstext på Aftonbladet kultur förklaras KD:s uppgång med Ebba Busch Thors utseende. Enligt skribenten identifierar sig svenska kvinnor med KD eftersom ”Ebba Busch Thor är så satans snygg”. Skribenten fortsätter: ”Partiet har fått 11,7 procent i en ny mätning. Det KAN inte ha med Ebbas politik att göra! Så mycket hatar väl inte Sveriges befolkning sig själva?”

Läsaren får dock ingen förklaring till varför KD-ledaren lockar tolv procent i år, när hon förra året under perioder låg en bra bit under riksdagsspärren. Men läsaren får däremot svart på vitt att bara den som själv är vänster tydligen är värd att skyddas från nedvärderande kommentarer på grund av sitt kön.

Alla måste inte hålla med KD och Ebba Busch Thor. Det går exempelvis utmärkt att även inom borgerligheten ifrågasätta partiets öppning till samverkan med SD. Men även kritiker på vänsterkanten måste hålla med om två saker: För det första har KD-ledarens åsikter och ställningstaganden ingenting med hennes utseende att göra. För det andra är det sorgligt att det ska behöva påpekas.

Ett par jämföranden förstärker det absurda i situationen: Ingen kopplade tidigare Anders Borgs (M) framgång till hans hästsvans, och inte heller förklarades förtroendet för Jan Björklund (L) med hans frodiga semesterskägg. Annie Lööf (C), däremot, uppmanades efter en partiledardebatt av en kvällstidning att visa mer av sina snygga ben.

Förra veckans krönika i Aftonbladet var förhoppningsvis ett pinsamt – men inte återkommande – lågvattenmärke. Jönköpingsborna är sannolikt nyfikna på vad KD-trion har att säga i kväll, inte hur den ser ut.

Låt debatten flöda, men sköt det snyggt. Håll med, tyck tvärt emot, men låt inte missunnsamhet mot en just nu framgångsrik politiker styra debatten.

Missunnsamhet är för övrigt inte klädsamt, för den som nu skulle bry sig om sitt utseende.