Två till synes vanliga unga män syns i på jp.se. De håller papper i händerna, småpratar med varandra och promenerar i sakta mak fram och tillbaka längs gågatan i centrala Jönköping.

Ingen ovanlig syn i sig, men ovanför männen och deras kamrater i staden hovrar en polishelikopter, och ett stort antal poliser är beredda med bland annat piketbussar. Männen är medlemmar av nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, NMR, och deras närvaro i staden beskrivs av polisen som en otillåten sammankomst.

NMR vet att de inte får sprida sitt budskap utan tillstånd. Ändå är det inte förvånande att de chansar. De senaste månaderna har vi sett en upptrappning av organisations aktivitet. Deras demonstration under Bokmässan i Göteborg i september förra året hade tillstånd och fick mycket uppmärksamhet, vilket naturligtvis var till NMR:s belåtenhet. Men när demonstrationståget vägrade följa polisens angivna rutt stoppades demonstrationen. Resultatet blev från NMR:s horisont ett antiklimax som Sveriges Radios inrikespolitiska podd Det politiska spelets moderator Henrik Torehammar träffsäkert beskrev som något i stil med "en promenad mellan två Ica-butiker".

Om inte deras avskyvärda ideologi hade överskuggat händelsen skulle situationen lätt ha väckt skadeglädje.

En månad senare sökte nazisterna revansch, även denna gång i Göteborg. Precis som under Bokmässan skedde starten vid Ica maxi, och den här gången tog de sig hela vägen till Avenyn, vilket hade varit målet även tidigare.

Tillvägagångssättet är inte helt olikt hur små barn trotsar sina föräldrar.

Men det här är inga oskyldiga barn. Det är vuxna människor som på allvar tror på en judisk konspiration, som anser att människor är olika mycket värda och som inte drar sig för att använda våld i sin strävan att utplåna det som de ser som lägre stående raser.

Det här sker nu, just nu, på våra gator, intill våra butiker, skolor, arbetsplatser och kaféer.

Och samtidigt som nazisterna sprider ut sig i Jönköping pågår en annan typ av politisk sammankomst. På lördagsförmiddagen samlade statsminister Stefan Löfven 500 valarbetare från hela landet till en valkonferens i Solna. Under sitt peptalk till de egna leden poängterade han att Sverige behöver mer optimism – ett förhållningssätt som allt fler partier har försökt göra anspråk på de senaste veckorna.

Och visst kan en portion positivt tänkande vara uppfriskande i ett debattklimat som stundtals tenderar att måla upp lite väl mörka bilder av samhället. Men mot Nordiska motståndsrörelsen biter inte optimism. Här krävs hårdhandskar. Ämnet är för allvarligt för att användas som ett politiskt slagträ mellan blocken, men det duger inte att som den rödgröna regeringen fortsätta förhålla sig passiv till den växande antisemitismen.

NMR lär knappast förvänta sig några kraftigt påfyllda medlemsregister efter lördagen i Jönköping. Att markera närvaro räcker långt för dem. Inför valet i höst kan vi räkna med fler av dessa händelser. Och skulle någon av organisationens medlemmar hamna under polisutredning uppfattas det bara som en fjäder i hatten.

Almedalen och Bokmässan 2017 var bara uppvärmningen. När rättssystemet ger nazisterna lillfingret kan vi räkna med att de är ute efter mer. Det är hög tid att dra tillbaka handen.