Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kajsa Kettil: Välkommen app när varje jobb behövs

Ett Tinder för jobbsökning, kan det bli mer genialiskt än så? Troligtvis inte. Och det är inte förvånande att appen tas fram av en entreprenör.

På nyhetsplats i fredagens JP berättar den före detta studenten Jan-Philipp Arps om sin snilleblixt till idé. Tillsammans med sin vän och kompanjon André Teege står han i startgroparna att lansera en app som för samman arbetssökande och arbetsgivare.

Det hela började med att duon upplevde att många studenter flyttade från Jönköping efter sin examen, och att det var för krångligt att söka jobb. Inte för att det skulle råda någon brist på lediga tjänster, utan för att den sökande har svårt att hitta de jobb som bäst motsvarar hans eller hennes kompetens, och vice versa.

”Vi tyckte att man borde kunna göra det enklare”, sammanfattar Jan-Philipp Arps det hela.

Så då gjorde de det. De beskriver sitt nyregistrerade bolag som ett Tinder för jobbsökning, alltså ett slags dejtingtjänst fast för personer som erbjuder eller söker ett jobb.

I praktiken hjälper appen till att förmedla tjänster. Det är välkommet, inte minst med tanke på att Arbetsförmedlingen endast är delaktig vid var tionde jobbmatchning. Och talar vi om tillfällen då myndighetens personal aktivt har hjälpt den sökande sjunker siffran till 1,5 procent, enligt statistik från Statistiska centralbyrån som informationssajten Arbetsmarknad.se presenterade i höstas.

Det går att invända mot uppgifterna, med hänvisning till att de flesta som är ute efter egen försörjning klarar det utan Arbetsförmedlingen. Det stämmer när det gäller vissa grupper, men inte exempelvis personer som har bott i Sverige en kort tid. Även nyutexaminerade akademiker kan behöva lite hjälp på traven innan de har skaffat sig ett tillräckligt stort nätverk för att komma i kontakt med spännande erbjudanden.

Den planerade omstöpningen av Arbetsförmedlingen till 2021 som ingår i Januariavtalet väcker visserligen ett visst hopp. Det är en utmärkt tanke att fristående aktörer ska få ersättning beroende på hur många matchningar de faktiskt levererar.

Men det finns ingen anledning att passivt vänta på bättre tider. Varje jobb behövs, för den enskildes försörjning och det allmännas välfärd. Detta gäller inte minst i Jönköping som är sämst av landets 21 län på att behålla högutbildade. Detta alltså samtidigt som de lokala företagen skriker efter kompetent arbetskraft.

De unga entreprenörernas nya app kommer inte att lösa alla problem varken för den som är anställningsbar eller för den som står långt från arbetsmarknaden. Men det är ett välkommet bidrag i ett läge där många bäckar små faktiskt kan ge ökade skatteintäkter till sådant som landets skenande välfärdsutgifter.

Och den är dessutom ett tydligt exempel på marknadens förmåga att skapa det som människor efterfrågar.