Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kakdrottning besöker Gränna

Kakornas okrönta drottning, Birgitta Rasmusson, berättar om kafferepets historia den 4 december i Gränna.

Birgitta Rasmusson finns representerad i många svenska hem. Dels som en av huvudpersonerna bakom klassikern Sju sorters kakor, och dels som domare i TV4:s omåttligt populära program Hela Sverige bakar.

Hon har en lång karriär bakom sig inom livsmedelsbranschen. Hon började på ICA provkök redan på 1980-talet och avancerade så småningom till provkökschef. Parallellt med det har hon varit redaktör och skribent för bak- och kokböcker.

Vid två tillfällen onsdagen den 4 december ska hon föreläsa om kafferepets historia och vara värdinna för ett kafferep med sju sorters kakor.

Traditionen kring kafferep är unik för Sverige och går tillbaka till 1700-talet. Den har ebbat ut med tiden, men Birgitta Rasmusson är en flitig ambassadör för det klassiska kafferepet. Enligt henne ska kaffet serveras i kaffekoppar med fat - inte i muggar. Fler viktiga detaljer kommer hon ta upp när hon under sitt Grännabesök, som Studieförbundet Vuxenskolan arrangerar i sina lokaler.