– Två dagars arbete och fem månaders prokrastinering.

Så säger Kalla Händer om arbetet bakom deras nysläppta skiva, ”Bomberna faller för döva öron”. De melodiösa punklåtarna har växt fram under våren och inspirerats av band som Burning Kitchen och Youth Avoiders.

För den med grundare punkkunskaper går det också att dra paralleller till Ebba Grön och Masshysteri. Bandet tänker dock inte kring sig själva på det sättet.

– I början har man ofta kanske ett annat band som inspiration, men sen när man hållit på ett tag så inspireras man mer av känsla, en händelse i affären eller vad som helst, säger sångaren Sara Norman Heckscher.

Samma lätt anspråkslösa ton har de när de pratar om låtarnas budskap. Det kretsar kring klassiska punkteman som ekonomisk orättvisa och feminism, men från ett personligt håll. Bandet har ingen särskild ståndpunkt de vill förmedla.

– Det är inte en specifik grej man vill säga. Alla får ta det och göra till sitt eget på något sätt. Vi har inget specifikt budskap som vi bara ger och säger "varsågoda".

Men vissa låtar, exempelvis ”Otrygg”, verkar handlar om patriarkatet?

– Ja... eller om det önskade matriarkatet kanske.

Med en replokal på Kulturhuset (där de också spelat in båda sina skivor) befinner sig Kalla Händer i centrum av Jönköpings punkrörelse, åtminstone rent geografiskt. En rörelse som fortfarande styrs av klassisk gör det själv-anda, enligt bandet.

– På gott och ont. Vill man att saker ska hända får man göra det själv, men å andra sidan är alla väldigt bra på det också. Det som är kul med att spela på Kulturhuset är att alla i publiken är folk man känner, haha, säger Sara Norman Heckscher.

Utifrån kan punkkulturen verka ganska konservativ och sluten, med tydliga regler. Kan ni känna igen det?

– Jag kan förstå att det är svårt att komma in i, säger trummisen Axel Bödker Malmqvist.

– Jag tänker att det är mindre sånt i punken eftersom det har en ursprungsidé om att man ska kunna vara svindålig på någonting och ändå göra det typ, säger sångaren Timmy.

– Ja, på spelningar får banden lika mycket applåder oavsett om de är dåliga på att spela och kör skrikig punk eller om de är bra på att spela och gör något melodiöst. Det är fett, säger Axel Bödker Malmqvist.

Nu när skivan är släppt är planen att ta sig ut och spela. Men bandet är inte helt överens om huruvida turnébussen är ett drömhem eller inte.

– Jag är jävligt dålig på att vara med i ett punkband, utöver att skriva och sjunga så känner jag "turnera, åh vad jobbigt, jag vill duscha varje dag". Men det är alltid roligt sen när man väl gör det, säger Timmy.

Så hur ska ni lösa det?

– Vi ska lägga ned och bli svinkända, säger Sara Norman Heckscher och skrattar.