Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Kan bli svensk-finsk världscup före jul

Norge tillåter inga resor in till landet resten av året. Det kan göra att Lillehammers världscuptävling i skidor flyttas eller ställs in. – I stället kan det bli en lång sväng med skidor i Sverige och Finland före jul, säger Fis-ledamoten Åge Skinstad.

På onsdagen har världscupkommittén för längdskidor, i Internationella skidförbundet (Fis), telefonmöte då man bland annat ska diskutera världscupprogrammet. Det uppger norrmannen Åge Skinstad som sitter i kommittén.

– Plan A är att vi jobbar från den preliminära kalendern. Samtliga arrangörer, förutom franska Prémanon, har sagt ja till att ställa upp. Dessutom har den tjeckiske presidenten sagt att det inte blir några resor in till Tjeckien före den 1 mars. Därmed är det inte aktuellt med tävlingar i Nove Mesto den 20 och 21 februari, säger Skinstad.

Inga undantag

Dessutom lär det inte kunna bli några tävlingar i Lillehammer den 5-6 december eftersom Norges justitieminister Monica Mæland på måndagen sade att inreseförbudet gäller till den 1 januari, utan undantag för idrottare.

– Som det ser ut nu är det inte troligt att det blir världscuplopp i Norge före jul, säger Skinstad.

Plan B kan bli fler tävlingar i samma område – i samma land eller närliggande områden.

– Ruka (Finland) finns redan med i planen i slutet av november (världscuppremiären). Dessutom har Gällivare meddelat att man är intresserad av att ha lopp. Och finländska Rovaniemi har också signalerat att man kan vara intresserad. Därmed kan det bli en lång sväng med skidor i Sverige och Finland före jul. Detta är något som vi ska titta på under onsdagen, säger Skinstad.

Plan C: ingen världscup

I Norge står skidorter i kö för att ta på sig världscuplopp efter jul. Tävlingar i Ulricehamn och Falun är också aktuellt, liksom orter i Mellaneuropa.

I värsta fall kan varken plan A eller B genomföras.

– Det sista alternativet är att det inte blir någon världscup i skidor. Då måste den ersättas av nationella eller kontinentala cuper, menar Skinstad.

Diskussionerna om världscupen i skidor fortsätter på torsdag då längdskidkommittén i Fis har ett möte.