Enligt Affärsvärlden tror inte MQ-ledningen längre att verksamheten i kedjan Joy har förmåga att vända utvecklingen vilket gör att den klassiska kedjan går i konkurs. Avvecklingskostnaderna bedöms bli 25 miljoner kronor.

MQ ska ta in 250 miljoner kronor från bland annat investmentbolaget Öresund, familjen Qviberg och Swedbank Robur och andra storägare i en företrädesemission, enligt ett pressmeddelande. Samtidigt ansöker problemtyngda dotterbolaget Joy om konkurs, skriver Breakit.

”Joys konkursansökan baseras på att Joy är insolvent och saknar förmåga att vända den negativa utvecklingen inom rimlig tid. Joy har under en längre tid haft ett negativt resultat och givet den finansiella situation som MQ-koncernen befinner sig i ser inte MQ förutsättningar för en ytterligare satsning på Joy", skriver bolaget.

Man kommer att fortsätta att fokusera på lönsamhet, vilket innebär att stänga ned de butiker som inte är lönsamma för att istället satsa på de lönsamma butikerna.

Ingvar Larsson, VD för MQ kommenterar:

"Det är naturligtvis ett oerhört tråkigt besked, i synnerhet då vi under den senaste tiden har sett en ökad försäljning av vårens kollektioner som visat potential i delar av affären. Trots omfattande förbättringsåtgärder har detta tyvärr inte räckt hela vägen, varför vi nu tvingas ta det här beslutet".

I Småland har Joy har en butik på Asecs i Jönköping.