SMHI meddelar att den nordliga vinden gör att det från Vättern genereras snöbyar under torsdagen. Man varnar för att det lokalt, söder om Vättern, kan bli kraftiga snöfall.

Definitionen för en klass 1-varning är att minst 5 mm snö väntas inom 6 timmar. Det är även risk för halka på vägarna.

Måns Lindell är vattenexpert på länsstyrelsen och förklarar att den lokala Vättersnön inte är snöflingor utan iskristaller. Vätterns egen snökanon går igång när det är öppet vatten, många minusgrader och riktigt kraftiga vindar.

Eftersom vattnet är varmare när det möter den kalla luften bildas det ånga som i sin tur kan Vättersnö vid kraftiga vindar. Var Vättersnön hamnar beror på i vilken riktning vindarna blåser, säger Måns Lindell.

Idag när jag gick till jobbet gissade jag att snön som kom var Vättersnö. Hur vet jag säkert?

Vättersnön ser inte ut som en vanlig mjuk snöflinga utan är mer som en liten isbit. Känns det obehagligt och stickigt i ansiktet är det Vättersnö, det vet många skidåkare. Principen med Vättersnö är samma som med en snökanon, säger Måns Lindell.

LÄS MER: Läsarstormen mot höstens ishalka

Att Vättersnön kan ställa till det rejält vet brandingenjör Fredric Jonsson på räddningstjänsten.

Det kan bli riktigt mycket snö lokalt, oftast är det Habo, Mullsjö som får det, det handlar om vilken vind det är. För ett par år sedan kom det snö från Bankeryd mot Axamo men ingenting någon annanstans. Ibland kan det blåsa in lokal Vättersnö över E4 och då kan den kan ställa till med en hel del.

Det måste blåsa kraftiga, nordostliga vindar för att det ska bli några mängder Vättersnö. De kalla vindarna måste färdas långt över det varma vattnet för att det ska bildas mycket snö och blåser det bara ostliga vindar blir sträckan för kort, har meteorolog Sandra Andersson på SMHI tidigare berättat.

För 15 år sedan snöade det så mycket i Gävle att det blev en stor riksnyhet. Det var Östersjöns lokala snökanon som hade producerat all den snö som förlamade hela samhället i flera dagar.

De av JP:s läsare som bor i Huskvarna och tycker att solen alltid skiner över dem fick vatten på sin kvarn under torsdagsförmiddagen. I Huskvarna var det nämligen just vacker vintersol och nästan vindstilla, från Utsikten gick det att se hur snöovädret drog in över Jönköping.

LÄS MER: Då plogas din gata