Såväl tjänstemän som kulturpolitiker är eniga om målet.

Det finns flera skäl till att satsa på det här, ett är att vi behöver ha högre svansföring för de här frågorna. Ett annat är att det kan finnas en höghastighetsbana och en järnvägsknut i Jönköping efter 2030, säger Peter Jutterström, som är ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

2014 blev Umeå Europas kulturhuvudstad och 2029 är det Sveriges tur igen. Senast 2022 ska en ansökan vara inne och därför påbörjas arbetet med att nå målet redan nu.

Vi har 15 år på oss, nu handlar det om att hela tiden öka kulturutbudet, säger Karin Semberg, kultur- och fritidsdirektör.

Båda är eniga om att mycket måste göras.

Men jag vill påstå att vi har ett fantastiskt kulturutbud i dag, även om resurserna i kommunen inte är så stora, säger Jutterström.

Vad har Jönköping att komma med?

Vi har ett spirande kulturliv, teaterkonst, sång och musik – det finns jättemycket, säger han.

När Umeå hade titeln 2014 gick Umeå kommun in med minst 100 miljoner kronor.

I Jönköping är inte kulturbudgeten så stor som vill arrangera konserter och teaterföreställningar. Det här året, 2015, tog bidragspengarna slut redan innan halva året hade passerat.

Peter Jutterström understryker att ambitionerna kommer att ta stora resurser i anspråk.

Det kommer att krävas ganska mycket pengar, men man får se det som en investering. I Umeå har man fått tillbaka pengarna i form av ökade skatteintäkter.

Men han tror inte att målet kan nås om inte kulturbudgeten växer.

För mig är det resan som är det viktiga, att vi kan lyfta kulturen i Jönköping. Om vi sedan faller på mållinjen och inte blir kulturhuvudstad i slutändan, det är inte hela världen, säger Peter Jutterström.

Henrik Andersson (S), andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är inne på samma linje.

Med kulturen i Jönköping är det som att koka soppa på en spik, och nu ska man servera nobelmiddag. Men vägen är viktig att gå, och finns det en enighet i politiken om att lyfta kulturen, möjliggör det för föreningslivet att växa, säger Henrik Andersson.

På torsdag ska kultur- och fritidsnämnden ta beslut om visionerna.