Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD. Kristdemokraterna behövs i svensk politik

På debatt- och insändarsidan i JP pågår det ibland en diskussion om Kristdemokraternas ställningstaganden och påstådda politiska riktning.

En sund och viktig diskussion förs både inom och utanför partiet och vi kan konstatera att det skett mycket sedan partiets begynnelse. Tur är väl det. I alla partier sker beslut som man inte delar – det är så demokratin fungerar, att man får ge och ta.

Dock ser vi oroande tendenser i debatten där partiet beskylls för både det ena och det andra. Vi vill nämna några.

Som aktiva kristdemokrater vill vi lugna sympatisörer och väljare. Vi står stadigt rotade i den kristdemokratiska idétraditionen och där gör vår partistyrelse ett fantastiskt jobb, vilket inte minst visat sig i vad vi fått igenom, exempelvis extra pengar till välfärden. Vi är trötta på den misslyckade politik som regeringen för på flera områden.

I debatten pekar man på ett par områden där han upplevt stora förändringar i partiets politik. Att partiet förändras är något naturligt men på en punkt kommer vi inte att kompromissa och det är att arbeta kring det unika människovärdet. Det är rent av så att demokratins innersta kärna utgår härifrån. Om inte, hur ska annars minoriteter kunna skyddas? Hur ska de som inte har stora intressegrupper omkring sig kunna göra sina röster hörda?

Vad gäller folkräkningen är det väl inte fel att ta reda på vilka som bor i ett land. Folkräkningar sker ju i alla demokratier, inte minst för att kunna planera för sina medborgare. Och så förstås, att se till så att vi inte har en massa personer utan identitet här. De kan ju vara farliga eller utnyttjade dessutom.

När det gäller anhöriginvandringen, har partiet varit tydligt med att man vill värna familjeåterförening, barn och föräldrar ska inte skiljas åt. Det vill säga att föräldrar ska kunna få hit sina minderåriga barn. Detta är en typisk kristdemokratisk hållning.

Kristdemokraterna har länge varit drivande för att skapa bättre ekonomi för våra pensionärer. Under alliansregeringarna 2006–2014 förhandlade vi fram hela fem sänkningar av skatten på pensioner och därutöver tre höjningar av bostadstillägget för pensionärer. En väg vi vill fortsätta på.

Kristdemokraterna behövs i svensk politik. Kristdemokraterna är det parti som inte bara talar om alla människors lika värde, utan också om människans absoluta och okränkbara människovärde. Vilket annat parti tar så tydligt avstånd från nyttoetik och värdenihilism? Och handen på hjärtat, vilket parti kan verkligen säga tydligt vilken ideologisk grund man står på, när de flesta partier rör sig mot mitten på höger-vänsterskalan?

Daniel Fredriksson (KD)

Pernilla Freij (KD)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel