Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

KD och C skiljer sig i synen på en tätare stad

 
Valet 2018
Visa alla artiklar

Kristdemokraterna vill bygga ut Jönköpings yttre delar, men vill inte ha en tätare stadskärna. Där skiljer man sig från allianskollegan Centerpartiet.

Kristdemokraterna i Jönköping har presenterat sina förslag för ett ökat bostadsbyggande under kommande mandatperiod. Partiet går till val på att minska förtätningen av bostäder i centrala Jönköping och vill istället bygga ut staden. KD vill se mer byggande i tätorterna runt Jönköping.

– Att förtäta staden är inte helt oproblematiskt, säger kommunalrådet Andreas Sturesson (KD).

Med sig på pressträffen har Sturesson den tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD), numera ordförande för kommunala bostadsbolaget Vätterhem.

Andreas Sturesson och Stefan Attefall nämner flera exempel på orter och stadsdelar som byggandet bör ske i när de problematiserar en alltför tät bebyggelse inne i Jönköping. De menar att en ort som Gränna bör byggas ut för att orten ska leva vidare.

– Grännas befolkning blir allt äldre och många som bor där åker in till Jönköping och jobbar. Det behövs fler bostäder för att Gränna ska få bättre underlag för offentlig och kommersiell service, säger Andreas Sturesson. Samtidigt bör Gränna bevara och stärka sin småstadskaraktär.

Men även i utkanten av Jönköping, inte så långt bort som Gränna, vill KD bygga.

– Kortebo är ett exempel där en tätortsnära så kallad trädgårdsstad kan byggas. Hela Kortebo skulle kunna utvecklas, säger Stefan Attefall.

Allianskollegan Centerpartiets förespråkar istället mer förtätning av Jönköping

– Vi tror nog att det finns möjligheter att förtäta ytterligare på några ställen i stan. Det är mer hållbart än att ta ny mark i anspråk, säger stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Samuelsson (C) och fortsätter:

– Kommunen har en antagen policy för byggnationen som bland annat bygger på förtätning. Sedan finns det en gräns för förtätningen, man kan inte täta mer än att det blir kvar boendekvalitet och grönområden.

KD är inne på att den gränsen snart är nådd men Centerpartiet är inte helt överens med sin allianskollega.

– Grunden är att förtätning är ett instrument för att slippa ta oexploaterad mark i anspråk, till exempel produktiv åkermark. Den är särskilt viktig för Centerpartiet och andra gröna partier, säger Anders Samuelsson.

Skulle synen på ökad eller minskad förtätning kunna bli ett problem efter valet när ni ska enas, både i stadsbyggnadsnämnden och i kommunen i stort?

– Nej, det tror jag inte. Det får nog avgöras från fall till fall huruvida man ska förtäta eller inte. Nu är det valrörelse och då är det ju varje parti som profilerar sig lite mer, sedan får vi diskutera ihop oss efter valet.