Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Keolis vill helst ha kvinnor vid ratten

Generellt sett är kvinnor bättre förare. Så när 50 nya bussförare behövs i Jönköping ordnar Keolis en tjejdag för att locka till jobbet. I hela landet är det stor brist på busschaufförer.

Den typiske busschauffören är en man. Men när det nu krisar med chaufförer och sommaren närmar sig är det främst kvinnor företagen ropar efter.

– För mig är det krasst så att jag vill ha fler kvinnliga bussförare, säger Mats Norss, områdeschef Keolis Jönköping där man räknar med att anställa 50 nya förare under 2018.

Kvinnor kör bättre

Skälet till att man söker kvinnor uppges vara att kvinnor generellt sett är bättre förare. Det blir färre skador på bussarna och de har en körstil som många av resenärerna uppskattar, anser Keolis.

På onsdag ordnar Arbetsförmedlingen och Yrkesakademien en tjejdag i Jönköping och Mats Norss hoppas att hela gården vid Keolis fylls av intresserade tjejer och kvinnor. Men han säger också att män självklart är välkomna att söka jobben.

Brist i hela landet

I hela landet uppges det saknas mellan 10 000 och 12 000 nya busschaufförer. Det har utbildats för få för behovet under flera år eftersom Arbetsförmedlingens utbildning gått i stå efter en överklagan.

Nu är den igång igen men det tar tid att komma ikapp. När det är högkonjunktur är det också svårare att få tag i chaufförer.

"Ständig brist"

– Vi har en ständig brist, det är pensionsavgångar och förare slutar varje månad, säger Mats Norss.

Totalt har företaget som kör åt Jönköpings Länstrafik cirka 600 anställda i Jönköping. Av de cirka 330 chaufförerna för stadsbuss är bara cirka 10-15 kvinnor. Lastbilsbranschen har lyckats bättre än bussbranchen med att rekrytera kvinnor, konstaterar Mats Norss vidare.

- Men det är ju inte så att vi inte anställer män, de är också välkomna att söka jobben. Det är bra med en större blandning.

Inget drömjobb

Företagets tjejdagar i Stockholm och Göteborg har varit uppskattade, berättar pressansvariga Anna Engelbert. Men hon konstaterar också att intresset för att bli busschaufför inte är så stort just nu.

Varför tror du det är så?

– Det är ett uniformsjobb, ett vanligt hederligt jobb med ordnade förhållanden men det är kanske inte sådant som 90-talister drömmer om, säger hon.

Grundkravet är att vara 21 år och ha D-utbildning för bussförare. Personlig lämplighet bedöms också. Enligt uppgift från Anna Engelbert är ingångslönen 24 621 kronor. Olika tillägg och OB tillkommer.

Och arbetstiderna?

–De kan ju upplevas som lite tråkiga. Vi är igång dygnet runt alla årets dagar. Men det kan ju också passa en del och i alla fall under någon period av livet, säger Mats Norss.