”Det är egentligen rätt skrämmande när man tänker på hur beroende vi är av el. Allt slås ju ut och slutar fungera vid ett strömavbrott.”

Det var vid niotiden i tisdags morse. Två snickare åt sin medhavda frukost i mitt kök. Jag var halvvägs in i avsnitt två av SVT:s nya dokusåpa ”Nedsläckt land”, som research till den här krönikan, och hajade till. Och jodå, det var just premiäravsnittet av den serien som snickaren hade sett kvällen före. Han hade fått sig en tankeställare över hur sårbara vi är utan elektricitet, och gjorde som vi brukar: pratade om tv-programmet och sina funderingar under fikarasten på jobbet.

Efter stormen Gudrun 2005 hade han långtgående planer på att skaffa ett dieselaggregat för att säkra energiförsörjningen vid en liknande händelse. Men som för så många av oss hade tanken stannat vid planeringsstadiet. Nu, däremot, kände han sig motiverad att faktiskt skaffa det där aggregatet. För att se hur utelämnade deltagarna i SVT-experimentet blev när strömmen plötsligt försvann, det berör.

När man skjuter undan den första tanken om att här kommer farbror staten och ska läxa upp slappa svenskar med hjälp av public service, infinner sig två insikter: för det första är vi generellt alltför avslappnade när det gäller krisberedskap, och för det andra är det skäl nog för uppläxning

Deltagarna i SVT:s nya dokusåpa ”Nedsläckt land” saknar el, men får information från omvärlden genom en radio. Pressbild.

Foto SVT

Som format fungerar dokusåpan utmärkt. ”Nedsläckt land” erbjuder ett slags underhållning, men utan fokus på konflikter och pakter som föregångare som Farmen och Robinson utgick från. Dessutom röstas ingen ut. Tvärtom förväntas alla bidra till gruppen genom sina olikheter och sin samarbetsvilja. Under sex avsnitt kan tittarna följa de nio deltagarnas kamp att på obestämd tid klara vatten- och matförsörjning. Det blir tolv tuffa dagar med oro, frustration och hunger, men även samverkan och i slutändan tacksamhet över upplevelsen och de insikter den gav.

Serien, som visas varje kväll denna vecka och även går att se på SVT play, kommer lägligt några veckor efter att stormen Alfrida inledde året med att utmana boende i främst östra Sverige. Fördelarna med just en dokusåpa ska inte underskattas: den kan på många sätt påverka på ett djupare plan än vad exempelvis en myndighetsbroschyr eller en ledarkrönika kan.

När MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, förra året gav ut broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” var det första gången sedan 1961 staten genom publikationen informerade medborgarna om hur de förväntas förbereda sig för en krissituation där tillgången på el, vatten och mat begränsas. Den ökade medvetenheten är välbehövlig. En krissituation kan handla om allt från en naturkatastrof till ett angrepp från främmande makt. Det sistnämnda har det under många år inte riktigt gått att tala om utan att mötas av sneda leenden. Inte behöver vi i trygga Sverige oroa oss, det är bara russofober som resonerar så, har motargumenten låtit.

Putin lär knappast klippa vår elförsörjning i år eller nästa år. Och att gå omkring och vara rädd är inte konstruktivt. Medvetna, däremot, det måste vi vara. Medvetna om att det pågår kartläggning från främmande makt av det svenska elnätet, men även medvetna om vår sårbarhet och hur vi kan agera för att klara oss den första tiden utan el och mobilnät.

Upp med en hand alla som skaffade sig ett komplett överlevnadskit efter att ha läst broschyren!

Jaså, inte?

Upp med en hand alla som åtminstone tänkte tanken på att skaffa konserver, spritkök, dunkar med vatten och en radio för att kunna ratta in beredskapskanalen P4.

Se där, nu börjar det likna något.

Faktum är att många Jönköpingsbor agerade efter förra årets beredskapsvecka då broschyren skickades ut. Enligt en elektronikaffär i centrala staden tog lagret av radioapparater som drivs av dynamo snabbt slut. Att den nya dokusåpan leder till samma efterfrågan är ingen vild gissning.

Och det vore i så fall välkommet. Friska vuxna har en skyldighet att vara tillräckligt förberedda för att klara flera dygn utan myndigheternas hjälp.

Min nyinköpta dynamoradio kommer att påminna mig om det. Den, och ett konstaterande från dokusåpadeltagaren Camilla:

”Vi är så små. En sådan liten sak som el är så jäkla viktig. Många skulle sitta i skiten om det skulle hända. Eller när det händer, kanske man ska säga, för vi kommer att drabbas för eller senare. Solstorm eller yttre hot, alltså, det måste vara världens bästa krigsstrategi att slå ut elen i ett land.”