Som bäst har Jönköping kommit på 16:e plats i SVT sports årliga lista på Sveriges bästa idrottsstäder.

Nu är Jönköping bäst.

Såklart helt fantastiskt, säger Peter Jutterström (M), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Det är, enligt Jutterström, flera samverkande orsaker till att Jönköping numer kan titulera sig som Sveriges bästa idrottsstad.

För det första vill jag verkligen ge enormt mycket cred till alla föreningar och aktiva. Det ideella engagemanget som finns i den här staden är helt makalöst. Det är så många insatser som görs i så många klubbar. Här har också idrottsföreningarna en förmåga att samverka med varandra för att nå sina mål. Det vill jag verkligen plussa för.

Jönköping sprang förbi en hel del städer, bland annat Göteborg, Malmö och Stockholm i sitt jättehopp från 17:e plats (2016) till att nu bli etta.

Såklart har mycket att göra med HV71. Både guld och silver den här säsongen. Sedan har vi ju äntligen ett lag i fotbollens högsta serie nu också. J-Södra gör det ju dessutom bra. Men det finns ju mer, när VM i thaiboxning anordnades utanför Asien för första gången så hamnade det i Jönköping till exempel. Vi har en simklubb som tar hur många medaljer som helst. Det finns väldigt mycket här som är bra. Jag hör från politikerkollegor runt om i landet att de tycker vi gör mycket väldigt bra här.

Jönköping kommun har också tagit ett beslut på en inriktning att kommunen ska sikta på att försöka få evenemang där det finns naturliga förutsättningar. Det är till exempel mästerskap i kanot, rodd, segling och andra vattensporter. Sedan finns det terräng för att arrangera orienteringstävlingar och inte minst cykel-mästerskap.

Vi hade mountainbike-EM här till exempel. Det har ju inte heller gått om inte cykelklubbarna hade samverkat för att få till det. Återigen, jag vill verkligen höja klubbarna här.

Kommer Jönköping fortsätta att vara en av Sveriges bästa idrottsstäder?

Det är min tanke. Jag tycker att det finns all anledning att fortsätta med det här, säger, Peter Jutterström.