Annons
Vidare till jp.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Klopp: "Mest av allt har ni vår kärlek"

31 år efter katastrofen som förändrade engelsk fotboll i grunden, hedrade Jürgen Klopp offren för tragedin på Hillsborough. – Den här dagen är varje år den mest betydelsefulla i vår klubb. Tanken var att vi skulle dela den på Anfield men det är inte möjligt, sade Liverpools manager i ett inspelat tal på klubbens hemsida.

Den 15 april 1989 är ett datum som för evigt är fastetsat i Liverpoolfansens minne eller medvetande. Tanken var att som vanligt högtidlighålla hågkomsten av läktarkatastrofen vid den ständigt brinnande elden vid Hillsborough Memorial utanför hemmaarenan Anfield.

Men coronapandemin förbjuder både fotboll och folksamlingar.

Klopp och lagkaptenen Jordan Henderson vände sig i stället till offrens familjer och övriga fans i ett rörligt inslag.

– Tro mig, ni finns i våra tankar, ni finns i våra böner och mest av allt har ni vår kärlek. You'll never walk alone, sade Klopp.

Slogs för rättvisa

Inför och under FA-cupsemifinalen mot Nottingham på Hillsborough 1989 dog 96 supportrar, män, kvinnor och barn, 10-67 år gamla.

I åratal kämpade släktingar och överlevande för rättvisa och upprättelse. Först för några år sedan rentvåddes supportarna helt från anklagelserna att ha orsakat katastrofen. Dåvarande premiärministern David Cameron bad oförbehållsamt om ursäkt för polisens och myndigheternas undermåliga, vilseledande och direkt falska utredningar och slutsatser.

Så sent om i november friades dock David Duckenfield, ansvarigt polisbefäl under matchen, för grov försumlighet. Juryn menade att han inte kunde göras ensam ansvarig för polisens alla misstag. Den friande domen rev på nytt upp sår hos offrens familjer, men åtalet blev också en slutpunkt, över 30 år efter tragiken i Sheffield. En sista minnesgudstjänst var tänkt att hållas vid Anfield på onsdagen men kunde inte genomföras på grund av pandemin.

"Finns i våra tankar"

– I dag är dagen när vi som klubb skulle ha varit tillsammans på Anfield för att hedra de 96 personer som gick på en fotbollsmatch men inte kom hem igen. På uppdrag av samtliga spelare i Liverpool vill jag säga till alla drabbade att ni finns i våra tankar i dag. Som alltid är vi tillsammans i anden om vi inte kan vara tillsammans som personer, sade Henderson till klubben hemsida.

Kenny Dalglish, manager vid katastrofen, konstaterades nyligen bära på coronaviruset. Han kopplade samman Hillsborough med pandemin.

– Genom att hålla ihop, stötta varandra och stå upp för det som är rätt gav de drabbade familjerna ett exempel på något som alltid är gångbart, inte minst nu när så många familjer har tragedier att hantera. Det enda vi kan göra är att kämpa på, hålla ihop och finna styrka i varandra på samma sätt som Hillsboroughfamiljerna och de överlevande gjort under alla dessa år.

Henrik Skiöld/TT