I fredags meddelade Ettanfotbolls ordförande Johan Englund att han såg det som osannolikt att division 1-serierna skulle komma igång som planerat den 4-5 april.

Efter att samtliga klubbar under söndagen suttit i videokonferens meddelade Ettanfotboll senare under söndagskvällen att de är överens. Deras förslag, som SvFF nu ska se över, går ut på att Ettan norra och södra, där Assyriska IK spelar, inte startas förrän som tidigast vid mitten av maj och att serien spelas ett par veckor längre i slutet av säsongen.

– Det är en svår situation för hela samhället och för fotbollen med den. För oss är det naturligtvis först och främst en fråga om människors hälsa; att ta ansvar för att begränsa smittspridningen och våra spelares och publiks hälsa. Det är också viktigt att klubbarna i Ettan kan göra en ny planering, även om förstås risken finns att vi om några veckor kan tvingas fatta nya, andra, beslut, säger Johan Englund, i ett pressmeddelande.

Klubbarna helt överens

Det står sedan tidigare klart att både allsvenskan och superettan skjuter upp sina premiärer. En stor utmaning för klubbarna i ettan är att spelarna där inte är heltidsanställda och jobbar vid sidan av sitt fotbollsspelande. Något som innebär att föreningarna hamnar i en tuff ekonomisk sits om de behöver betala ersättning för spelarnas förlorade arbetsinkomst vid fler vardagsmatcher än tidigare planerat.

Klubbarna i Ettanfotboll är trots det helt överens om att seriestarten behöver skjutas upp.

– Det är en svår tid för alla. Förslaget innebär att alla klubbar bjuder till och jag är djupt imponerad av den fighting spirit som finns i Ettanklubbarna och ligaorganisationen. Detta i ett läge där alla föreningar redan är hårt prövade av det läge vi befinner oss i och redan tappat intäkter från inställda cuper, sponsorer som hoppar av, med mera, säger Johan Englund.

I föreningarnas förslag ska lagen bland annat ges möjlighet att flytta matcher till sommaruppehållet och att lag med stor publik, om de vill, kan börja säsongen med bortamatcher. Enligt intresseföreningen, Ettanfotboll, är likviditeten på väg att bli ett akut problem för föreningarna och de hoppas att med regeringens akutstöd på 500 miljoner kronor kunna kompensera klubbarnas uteblivna intäkter.