Läs mer: Vårdslös skoterkörning hotar roddsatsning

Det var i torsdags som Svenska Roddförbundets brev kom in till kommunen. Förbundet varnar för att hela roddsatsningen i staden riskeras till följd av enskilda skoterförare som kör snabbt och vårdslöst.

Vi får lyfta frågan omgående och be våra medarbetare som är insatta i frågeställningarna att agera skyndsamt, säger Ann-Marie Nilsson (C) kommunstyrelsens ordförande i Jönköping.

Jönköpings Roddsällskap har drivit frågan gentemot länsstyrelsen. Föreningen ville ha hastighetsbegränsningar på sjön men fick ett slutligt nej av länsstyrelsen i januari. Myndigheten menar att en hastighetsbegränsning skulle slå hårt mot andra aktörer, exempelvis skulle Jönköpings Vattenskidklubb och Action Event få lägga ner.

Kommunen föreslog att längre dispenser skulle ges till aktiva föreningar med motorbåtar men både Sjöfartsverket och Transportstyrelsen avrådde från en sådan lösning. Petter Agurén, handläggare på länsstyrelsens rättsenhet, berättar att myndigheten enbart kan bevilja tillfälliga dispenser.

Det blir då en fråga om vad tillfälliga dispenser innebär, vilka som ska få det och vilka som inte ska få det. Det blir väldigt komplicerat och i det här fallet ser vi det inte som en lösning, säger Petter Agurén.

Nu ligger alltså bollen i kommunens knä och frågan är hur vårdslösa skoterförare ska stoppas utan att seriösa aktörer runt sjön drabbas.

Vi har visat att Munksjön kan vara en fantastisk tävlingsarena, få städer mäter sig med detta och vi vill värna det. Nu måste vi be våra förvaltningar att titta på vad kommunen har för möjligheter att hitta en gemensam väg framåt, säger Ann-Marie Nilsson.

Läs mer: Sandagymnasiet får roddutbildning

Läs mer: Student-EM i rodd till Jönköping