Industribranschen har under flera år lidit av stor kompetensbrist. I ett försök att hitta en långsiktig lösning för detta har Jönköpings kommun tillsammans med Bäckadalsgymnasiet och Teknikcollege Södra Vätterbygden gått ihop för att uppmuntra fler ungdomar att välja teknik- och industriprogrammen på gymnasiet.

I en veckas tid får därför ett 40-tal feriepraktikanter, som alla går i åttondeklass, möjligheten att testa på och lära sig mer om industribranschen. För en lön på cirka 100 kronor per dag.

Lär sig svetsa

Under onsdagen var de i Bäckadalsgymnasiets lokaler för att testa på svetsning. Katie Roxburgh, som går andra året på Industritekniska programmet, var där som representant för linjen.

– Jag hoppas att de inser hur kul det är nu när de får testa på det. För jag testade på det även om jag tänkte att jag antagligen inte skulle välja det. Sen gjorde jag det ändå.

"Industrin skriker"

Praktikanterna får även lära sig mer om CNC, maskinprogrammering, som är ett av de områden som är i stort behov av kunnig arbetskraft. Eleverna som går det programmet är i princip garanterade jobb efter studenten.

– Industrin skriker efter folk. Företagen ringer oss i april för att få tag på eleverna från både andra och tredjeklass, säger Mats Karlsson, CNC-utbildare på Bäckadalsgymnasiet.

Även om veckans åttondeklassare inte kommer ut på arbetsmarknaden på flera år kan deras intresse bidra till en hållbar lösning i framtiden.

Fler tjejer

Eleverna fick informationen om feriepraktiken via sina skolor och fick sedan själva anmäla sitt intresse. Nytt för i år är att nästan hälften av deltagarna är tjejer.

– Jag blev förvånad när jag såg ansökningarna. Men det är studievägledarnas förtjänst för det handlar om hur man pratar om det. Det var också viktigt att broschyren hade en tjej på framsidan, berättar Elin Rickardsson, processledare på Teknikcollege.

För att ge en konkret bild av de yrken som finns inom industribranschen spenderas de sista dagarna av praktiken ute på studiebesök. Ungdomarna kommer då spendera halvdagar på bland annat Fagerhult, Saab och Husqvarna.