Här kan du läsa porträttet om Mary Moesclin som publicerades i JP under våren

Textilkonstnären Mary Moeschlin har gått bort ett halvt år efter sin 90-årsdag. Jönköpings konst- och kulturliv har därmed förlorat en stor personlighet och många är vi som kommer att sakna henne – hennes vänlighet, hennes pärlande skratt och alltid lika ljusa och positiva utstrålning och livsinställning.

Men hennes konst lever kvar. Bland hennes många offentliga utsmyckningar tänker jag särskilt på väven Livets träd i Kristine kyrka, hennes ridå till Ryhovs aula, utsmyckningar i Rådhuset och i Österängskyrkan samt inte minst hennes verk på sjukhus och vårdcentraler i länet. Ljuset fanns inte bara i hennes väsen, det fanns också i hennes verk och blev säkert till tröst för någon som vandrat där i salar och korridorer.

Mary Moeschlin utbildades på 1940-talet vid textillinjen på Konstfackskolan i Stockholm. Hon har därefter medverkat i ett stort antal samlingsutställningar och separat har hon ställt ut på bland annat Jönköpings läns museum. Som medlem i Konstnärsföreningen Södra Vätterbygdens konstnärer ställde hon flera gånger ut även i föreningens lokaler på Konstnärsgården i Jönköping. Hon är representerad vid bland annat Nationalmuseum, Statens konstråd, Grafikens hus, Jönköpings läns museum, Svenska statens porträttsamling på Gripsholms slott, Skissernas museum och Moores Collection of Art i Kalifornien. Hon fick också en lång rad priser och utmärkelser.

Mary Moeschlin sörjs närmast av de fyra sönerna Michael, Jan, Martin och Marcus med familjer samt av många vänner.

Relaterat till artikeln